Kratak život odrubljene glave

Kritičarka Bojana Radović istakla je da nigdje nije pročitala ljepši opis Bokokotorskog zaliva nego u Popovićevoj knjizi, a pored toga je govorila i o specifičnosti literarnog postupka renomiranog autora

1558 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Knjiga priča “Kratak život odrubljene glave” crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića predstavljena je početkom sedmice u Zagrebu, u velikoj izložbenoj dvorani galerije “Klovićevi dvori”.

Ovo je sedma beletristička Popovićeva knjiga, objavljena je u biblioteci “Hrvatski pisci” u izdanju “Mozaik knjige” iz Zagreba, a sadrži četiri priče: “Kopile”, “Kratak život odrubljene glave”, “Bokokotorska Vera Ikona” i “Happy New Year”. Urednica Hana Vunić istakla je psihološku karakterizaciju likova iz sve četiri priče koje, iako tematski različite, čine koherentnu literarnu cjelinu.

Kritičarka Bojana Radović istakla je da nigdje nije pročitala ljepši opis Bokokotorskog zaliva nego u Popovićevoj knjizi, a pored toga je govorila i o specifičnosti literarnog postupka renomiranog autora.

Prvak glume Hrvatskog narodnog kazališta Dragan Despot interpretirao je odabrane odlomke iz naslovne priče, a u okviru promocije izveden je i performans Dimitrija Popovića “Sjeme zla” s fingiranom trudnicom koju je utjelovila model Iva Loparić-Kontek.

Brojnoj publici, Popović je obrazložio značenje performansa.

”Nož zaboden u knjigu koja je položena na trbuh trudne žene predstavlja simbolični ubod surove i sirove stvarnosti u živo tkivo literature u kojem se zlo osmišljava i tako čini da se ukaže na dobro kao pozitivnu kategoriju temeljne vrijednosti humanizma”, objasnio je.

Bonus video: