Pobunjeni švedski velikani i mlade ljubavi

Selektorka Sigrid Hadenius pobrinula se da motovunskim brdom zapirka povjetarac švedske subverzije i slobodnog duha, pripremivši program filmova o mladima i za mlade, ali i za druge buntovne sladokusce

4153 pregleda 0 komentar(a)
Plakat Motrovunskog festivala, Foto: MFF
Plakat Motrovunskog festivala, Foto: MFF

Motovun film festival (MFF), jedan od najprestižnijih festivala u regionu, najavio je poseban fokus na švedsku kinematografiju, kao jednu od trenutno najuzbudljivijih u Evropi, a među autorima u programu su Bergman, Moodysson, Andersson i Ninja Thyberg.

Kada su na proteklom Kanskom filmskom festivalu švedski redatelji Ruben Östlund i Tarik Saleh ovjenčani za svoja provokativna ostvarenja Zlatnom palmom i nagradom za najbolji scenario, njihov uspjeh teško da je ikoga mogao iznenaditi, a najmanje MFF, koji je oduvijek gorljivo pratio filmove novih i starih skandinavskih majstora, saopštili su organizatori MFF. Podsjetili su i da je 2021. godine “Propeler Motovuna” odnijela Ninja Thyberg za debitantsko ostvarenje “Užitak”, dok je tri godine ranije počasnu nagradu “Maverick” primio upravo Östlund.

Kao logičan korak naprijed dugogodišnjeg prijateljstva, u saradnji sa partnerima - švedskom ambasadom i Švedskim filmskim institutom u Hrvatskoj, MFF predstavlja trenutno najuzbudljiviju evropsku kinematografiju. Uz bogat filmski program, publika će dobiti priliku da “utvrdi filmsko gradivo” uz ostvarenja neizostavnih velikana kao što su Ingmar Bergman, Lukas Moodysson i Roy Andersson, ali i otkrije manje poznate dragulje iz švedske filmske riznice.

U selekciji Švedskog filmskog instituta, program Filmovi promjene donosi četiri naslova, a posvećen je pionirskim djelima švedskog filma koji su prevazišli granice svoje zemlje i vremena, te i dalje nadahnjuju generaciju za generacijom filmskih autora širom svijeta. Među njima je kontroverzno nijemo remek-djelo “Vještice” Benjamina Christensena, jedan od najranijih filmova strave, koji ove godine obilježava stotu godišnjicu od nastanka. Inspirisan umjetnošću Hieronymusa Boscha, Christensen se 1922. godine u “Vješticama” smjelo okomio na okrutnu zadrtost slijepog praznovjerja. Oprekom naglašeno stilizovanih scena mučenja i kvazidokumentarizma oduševio je umjetnike nadrealizma gotovo jednakom mjerom kojom je uznemirio širu javnost, te je film na kraju bio zabranjen u nekoliko evropskih zemalja.

U sklopu istog programa, najavljen je i dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda za najbolju režiju 1992. godine - “Il capitano” Jana Troella, u kojem krađa jednog bicikla dovodi do ubistva tročlane porodice. Zasnovan na stvarnom događaju, i snimljen nedugo nakon, “Il capitano” je svojevremeno oštro podijelio javnost i kritiku.

Selektorka Sigrid Hadenius pobrinula se da motovunskim brdom zapirka povjetarac švedske subverzije i slobodnog duha, pripremivši program filmova o mladima i za mlade, ali i za sve druge buntovne filmske sladokusce.

Program Mladi i neposlušni donosi pet filmova o pobunjenoj mladosti, od romantičnih adolescentskih klasika “Pokaži mi ljubav” Lukasa Moodyssona i “Švedske ljubavne priče” Roya Anderssona, do novijih ostvarenja kao što je “Laponska krv”, nagrađivana drama o odrastanju kojom rediteljka Amanda Kernell problematizuje odnos švedskog društva prema autohtonoj zajednici Saama, često poznatih kao Laponci.

Neće ostati zakinuti ni ljubitelji kratkog metra. Program Uppsala predstavlja Pick ‘n’ Mix, u selekciji Sigrid Hadenius, donosi najintrigantnija kratkometražna ostvarenja švedske kinematografije u posljednjih deset godina.

Uz još poneku posebnu projekciju, MFF nudi od 26. do 30. jula dašak švedske kulture i prepuštanje bizarnim čarima švedskoga filma.

Bonus video: