Epizoda mučnog serijala

Zvijezda potonje kontroverze je niko drugi do li Miljan Barović, nestvarni lik koji se pojavljuje u ulozi sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj - jednog od organa Uprave GG

10611 pregleda 2 komentar(a)
Miljan Barović govori na protestu zbog planirane gradnje na brdu Gorica, Foto: Jelena Radulović, vijesti.me
Miljan Barović govori na protestu zbog planirane gradnje na brdu Gorica, Foto: Jelena Radulović, vijesti.me

Kontroverza oko planirane stambene višespratnice na brdu Gorica - ujedno i spomeniku prirode od prije nekoliko dana - neodvojiva je, ako mene pitate, i od kontroverze vezano za gradnju u Staroj varoši - u obuhvatu skarednog planskog dokumenta naslovljenog UP “Stara varoš - dio zone A” - i od nekih ranijih kontroverzi, poput iskopane i odmah zatim zatrpane temeljne jame za nesuđenu stambenu višespratnicu u obuhvatu skarednog (malo je reći) planskog dokumenta naslovljenog DUP “Zabjelo - Ljubović”, Izmjene i dopune, koji je u međuvremenu oficijelno suspendovan - te stambenih lamela (tri lamele - svaka ima osam nadzemnih etaža) koje se nelegalno grade pod Ljubovićem, u obuhvatu istog, suspendovanog planskog dokumenta.

Priča o planiranoj gradnji na brdu Gorica tek je jedna od epizoda mučnog serijala kojemu je dramska osovina u činjenici da aktuelna Uprava Glavnog grada jednostavno nije spremna - nikad, ni u jednom slučaju - da preuzme (lavovski dio) odgovornosti po pitanju činodejstvovanja u obuhvatu planskih dokumenata koje je donijela Skupština GGPG - i to u mandatu aktuelnog gradonačelnika (UP “Stara varoš - dio zone A” je donijet koncem 2018. godine, a DUP “Nova varoš 2” je donijet sredinom septembra iste godine).

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - u kompletu sa (novom) ministarkom i (starim) glavnim državnim arhitektom - a u kontekstu planirane gradnje na brdu Gorica - bolje da ne pominjem...

Zvijezda potonje kontroverze je niko drugi do li Miljan Barović, nestvarni lik koji se pojavljuje u ulozi sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj - jednog od organa Uprave GG. U vrijeme kada je bila aktuelna gradnja višespratnica u Staroj varoši, u obuhvatu pomenutog UP “Stara varoš - dio zone A” - od kojih se, uzgred da pomenem, tri uveliko grade - Miljan Barović se više puta javno pozvao na neki (nevažeći) planski dokument iz 2004. godine - nije teško pretpostaviti zašto - a uporno je zaobilazio činjenicu da je Filip Aleksić - najstariji drug gradonačelnika Vukovića, a ujedno i glavni PG arhitekt - potpisao sva rješenja o saglasnosti na idejna rješenja budućih starovaroških višespratnica (osim možda jednog, koje je potpisao GDA - i koje nikako da iskopam) - pozivajući se upravo na UP “Stara varoš - dio zone A”, koji je, ponoviću, donešen koncem 2018. godine - u mandatu aktuelnog gradonačelnika.

Slijedeći uhodanu praksu, Barović je prvo konstatovao - uslovni refleks - da GGPG nije nadležan za planiranju gradnju na Gorici - opet je riječ o višespratnici, naravno, pet ili šest nadzemnih etaža - da bi se potom, bez zazora, pridružio protestu zbog urbanizacije Gorice i najavljene gradnje stambene višespratnice.

Da je Barović podigao glas 12. septembra 2018. godine, na dan kad je Skupština GGPG donijela Odluku o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Nova varoš 2” u Podgorici - što je bio preduslov da 6. septembra prošle godine GDA potpiše Rješenje kojim daje saglasnost na idejno rješenje stambene višepratnice na brdu Gorica - na UP br. 8, u obuhvatu pomenutog DUP-a “Nova varoš 2” - druge bismo mi pjesme danas pjevali...

Ali o svemu tome detaljno u narednim brojevima, kad se saberu i slegnu mučni utisci...

***

Malo je falilo da previdim činjenicu da je početkom aprila tekuće godine, dr Ivanu Vukoviću, gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, ukazana izuzetna čast da govori, kako sam kaže (Ivan Vuković - Zvanična Facebook stranica dr Ivana Vukovića) “pred više desetina gradonačelnika iz čitavog svijeta na temu održivog urbanog planiranja u Podgorici” - i to, veli, “at Palais des Nations”.

Vuković
Vukovićfoto: PG Biro

Palata nacija (ili naroda) u Ženevi je ujedno i kancelarija evropskog ogranka Ujedinjenih nacija (United Nations Office at Geneva). Građena je u periodu od 1929. do 1936. godine - kao zgrada Lige nacija - po projektu petočlanog tima arhitekata - na čelu kojega je bio francuski arhitekt Anri Pol Neno (Henri Paul Nénot).

Polaganju kamena temeljca za zgradu Lige nacija je prethodio jedan od najznakovitijih i najkontroverznijih arhitektonskih konkursa u burnom prošlom vijeku. Konkurs je raspisan 1926. godine - stiglo je 377 radova iz 55 država koje su u tom trenutku bile članice Lige nacija - a devetočlani Žiri nije uspio da izabere pobjednički rad.

Nakon čitavog niza najnevjerovatnijih kompromisa, podignuta je zgrada koja, po mišljenju avandardnih arhitekata toga vremena (tzv. modernista) - nije održavala duh Lige nacija - što će se poklopiti, u povijesnoj ravni, sa nesposobnošću te organizacije da ispuni svoj primarni zadatak - koji bi se, u najkraćem, mogao svesti na krilaticu: očuvati mir u svijetu - i to posredovanjem u rješavanju gorućih međudržavnih pitanja putem pregovora - kako bi se preduprijedila svaka moguća eskalacija - s primarnim akcentom, naravno - na oružanim sukobima.

Dakle, Forum gradonačelnika je platforma za stalnu, veli, “razmjenu i međusobno edukovanje, na kojoj gradonačelnici predstavljaju svoja dostignuća (postignuća) u suočavanju s izazovima u svojim gradovima. Gradovi će učiti jedni od drugih o najboljim praksama u područjima stanovanja i klimatski-neutralnih zgrada (climate-neutral buildings), o zelenim gradovima, rješenjima koja počivaju na svijesti o prirodi, održivom gradskom prevozu i sigurnijim cestama, te o rješenjima koja spadaju u domene tzv. pametnog urbanog razvoja”.

Drugi po redu Forum gradonačelnika je održan 4. i 5. aprila u Ženevi u sali XVII Palate nacija. U okviru panela “Održivo urbano planiranje”, naš gradonačelnik Vuković je prezentovao “realizovane aktivnosti i planove”, kojima je cilj bio “u prilagođavanju Podgorice i njene infrastrukture potrebama građana, kao i kreiranje kvalitetnijeg ambijenta za život”.

Okupljeni gradonačelnici su bili u prilici da čuju (pogorica.me) od gospodina Vukovića “da je Podgorica peti grad u Evropi po procentu urbanih zelenih površina, shodno ocjeni Evropske agencije za zaštitu životne sredine, kao i to da je jedan od gradova Evrope sa najvećom pokrivenošću modernom LED javnom rasvjetom”.

Prekrasno...

U to ime, pridružujem se apelima Predraga Tomovića (Oči Podgorice) da se naš gradonačelnik, za početak, postara da žitelji Slovačke ulice (dvorišni dio) konačno dobiju javnu rasvjetu - koja je van funkcije više od godinu dana - te da provjeri, usput, javljaju li se slični problemi u drugim djelovima njegovog (i našeg) Glavnog grada.

Izgleda da sam ispucao za danas, a ne stigoh do poente...

Poenta u sljedećem broju...

Bonus video: