Tivatsko književno ljeto: Stižu neki od vodećih pisaca u regionu

Od 2. jula do kraja avgusta biće prikazano sedam programskih sadržaja

3021 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Najmlađa samostalna ustanova kulture u Tivtu - JU Gradska biblioteka, prvi put će naredna dva mjeseca organizovati novu manifestaciju namijenjenju ljubiteljima pisane riječi - "Tivatsko književno ljeto 2022." (TKLJ).

Tim povodom je priređena konferencija za štampu na kojoj je program nove manifestacije što će se preplitati sa programima Festivala mediteranskog teatra "Purgatiorije" koji priređuje Centar za kulturu Tivat, odnosno likovnim programima koje priređuje JU Muzej i galerija, predstavili direktorica Gradske biblioteke Vesna Barbić i urednik izdavačkog programa u toj JU, Miomir Abović.

"Prvi pit naša JU izlazi sa samostalnim programom. Trudili smo se da TKLJ 2022. bude regionalnog karaktera i da bude zanimljivo i privlačano kako domaćoj publici, tako i gostima sa strane koji tokom ljeta borave u našem gradu. U koncipiranju ovih programa ostvarili smo odličnu saradnju sa gradskim bibliotekama Kotora i Herceg Novog, kao i sa festivalom Barski ljetopis, te kolegama uz druge dvije tivatske JU koje se bave kulturom - Centrom za kulturu i Muzejom i galerijom Tivat", kazala je Barbić dodajući da će tokom TKLJ-a koji počinje 2. jula i traje do kraja avgusta, biti prikazano sedam programskih sadržaja.

"Počinjemo 2. jula književnom večeri naše sugrađanke, Sonje Bauk, profesorke na Univerzitetu u Durbanu u Južnoafričlkoj Republici. Ona će nam predstaviti svoju najnoviju knjigu "Životne priče žena u akademskoj zajednici" koja nam daje nesvakidašnji internacionalni i uvid iz prve ruke autorke u ovu zanimljivu tematiku", kazala je Barbić.

Ona je izdvojila još tri programa - interaktivno književno veče sa piscem za djecu i odrasle Urošem Petrovićem 26. jula, promociju monografije "Čarobna melahnolija" autorke Anite Pavić, a koja je posvećena jednoj od legendi ex-YU glumišta, Nedi Arnerić 6. avgusta i književno veče profesora beogradskog Filozofskog fakuklteta i pisca Mihaila Pantića 8. avgusta.

Abović je naglasio da su se trudili da sa gostima TKLJ-a pokriju region bivše Jugoslavije i dovedu neka od najzvučnijih aktuelnih književnih imena, pa će tako u Tivtu gostovati i svoje književne večeri imati pisci Enes Halilović i Slobodan Vladušić iz Srbije, odnosno Damir Karakaš iz Hrvatske.

"Htjeli smo da predstavimo još nekoliko značajnih stvaralaca popu Anta Tomića, ali zbog njihove zauzetosti, to smo ostavili za naredno ljeto. Halilović, Karakaš i Vladušić koje ćemo sigurno imati kao goste, su u poetološkom smislu različiti autori, ali je svaki od njih ponaosob, izvanredan pisac, a njihovi romani i zbirke eseja su sjajni uradci na relevantne teme", istakao je Abović izdvajajući kao ponajbolja njihova djela, Halilovićev najnoviji roman "Ep o vodi", Karakašev "Blue Moon" i "Okretište", te Vladušićevu "Omamu".

Tivatsko književno ljeto
foto: Siniša Luković

On je istakao da se paralelno sa TKLJ-om kao novom njihovom manifestacijom, nastavljaju i redovne aktivnosti Gradske biblioteke sa kojima se ta JU već afirmisala proteklih mjeseci.

"Nastavljamo i ono što inače radimo. Naše rubrike na sajtu biblioteke i u program Radio Tivta, preporučivanje knjiga, knjige za poklon, "Leksički vremeplov", objavljivanje naučnih radova o Tivtu…. A s jeseni će biti još dosta zanimljivih tribina. Već imamo u planu zanimljive goste iz različitih oblasti. I poslije sezone nastavljamo, bez prekida i brejkova", naglasio je Abović.

Sekretarka za društvene djelatnosti Opštine Tivat Borka Mršulja pohvalila je rad Gradske biblioteke "koja se trudi i tokom cijele godine da ponudi kvalitetne programe".

"Biblioteka je naša najmlađa kulturna institucija i kao takva u proteklom periodu je uspjela da kroz raznovrstan kulturni sadržaj, gradi svoj identitet i da bude preroznata po svom djelovanju. To mi je posebno drago. Nadam se da će publika biti zadovoljna i da će uživati u tivatskom književnom ljetu", rekla je Mršulja.

Potpredsjednik Opštine Tivat Goran Božović ocijenio je da je Biblioteka ranijih godina dok je bila u sastavu Centra za kulturu Tivat, bila na marginama rada te ustanove, te da se pokazala ispravnom odluka lokalne uprave da u skladu sa zakonom, odvoji biblioteku i ustanovi je kao samostalnu instituciju.

"Već sada možemo konstatovati, nakon nepunih godinu dana od formiranja, da se pokazala ispravnom odluka o formiranju posebne ustanova kulture, JU Gradska bilbioteka Tivat. Ja želim da čestitam direktorki i glavnom uredniku na dosadašnjem veoma kvalitetnom radu, koji su već sada učinili veoma vidljivom ovu ustanovu kulture. Kao plod tog kvalitetnog rada imamo sedam zanimljivih programa "Tivatskog književnog ljeta". Time ćemo upotpuniti nadaleko poznatu kulturnu ponudu Tivta u onom segmentu đe smo bili dijelom manjkavi. To je jedna kvalitetna promocija, ne samo kulturna nego i turisitčka. Opština Tivat je za programske aktivnosti ove godine opredjelila 35 hiljada eura, a za TKLJ je opredjeljeno 15 hiljada eura. Ja očekujem da će naredne godine to biti značajno više i da ćemo imati još kvalitetniji program", istakao je Božović.

Bonus video: