„Kobaltna šuma” Nikole Simanića

Izložbu će otvoriti kustoskinja Natalija Đuranović koja je istakla da slike impliciraju tragove pop arta, novih medija, virtuelnu stvarnost, a da autor spajanjem različitih formi izražavanja nudi svoju "novu figuraciju"

2447 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Kobaltna šuma” umjetnika Nikole Simanića biće otvorena večeras u Podgorici, u Dvorcu Petrovića u 20 časova. Izložbu će otvoriti kustoskinja Natalija Đuranović koja potpisuje i tekst za katalog koji prati izložbu.

”Umjetnik se svojim umjetničkim izrazom umrežava na tradiciju savremenih ekspresivnih slikara, analogijom sa američkim likovnim umjetnikom i filmskim režiserom Džulijanom Šnabelom, ali i proširuje svoje tematske asocijacije pod uticajem grafita, uličnog slikarstva, scenama, (epizodama) ljudske figure u jakom impulsivnom crtežu, koji se ponegdje gubi, nestaje. Slike impliciraju tragove pop arta, novih medija, virtuelnu stvarnost i poput mnogih urbanih slikara, spajanjem različitih formi izražavanja nudi svoju ‘novu figuraciju’, aktere ženskih i muških likova, koji su predstavljeni nekad u grupi ili pojedinačno, ulazeći u eksterijer, organski se sjedinjujući sa pozadinom”, zapisala je ona.

Simanić stvara oko 25 godina kao multimedijalni umjetnik, od klasičnog crteža tušem i perom, do video arta, instalacije, scenografije, land arta i muzike. Duže od dvije decenije radi kao dizajner - art direktor na projektima iz oblasti video produkcije, animacije, muzičkih spotova i reklamnih kampanja, televizijskih, pozorišnih i filmskih scenografija, video arta, VJing za predstave i koncerte. Autor je više land art projekata, radi na edukativnim i ekološkim projektima koji uključuju različite ciljne grupe, sa akcentom na edukaciju mlađih kroz edukativno-ekološke-umjetničke kampove i radionice. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nekoliko formalnih i neformalnih umjetničkih grupa i bendova.

Simanić je rođen u Nikšiću 1976. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1998. godin, na slikarskom odsjeku u klasi prof. Nikole Gvozdenovića. Tokom 1999. i 2000. bio je gostujući student na Ecole des Beaux-Arts, Lorient, Francuska. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u klasi prof. Branislava Sekulića 2006. godine na Cetinju. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Bonus video: