Završeno snimanje filma “Živi i zdravi”

Živopisna mediteranska komedija

Kao da se dotiče Felinija, kaže Goran Bogdan o procesu rada na novom filmu crnogorskog reditelja Ivana Marinovića

2617 pregleda 0 komentar(a)
Sa seta, Foto: Promo
Sa seta, Foto: Promo

Dodir sa filmom “Živi i zdravi” reditelja Ivana Marinovića za poznatog glumca Gorana Bogdana bio je “kao da se dotiče Felinija”, kazao je on sumirajući utiske nakon 33 snimajuća dana u Herceg Novom i na poluostrvu Luštica.

Snimanje je završeno je prije par dana, a Marinović, koji je ujedno i autor scenarija, najavljuje i da će uskoro krenuti proces montaže, a premijera se može očekivati tokom 2023. U pitanju je živopisna mediteranska komedija koja prati uzbudljive događaje neposredno pred i tokom svadbe, piše u sinopsisu.

Tihana Lazović u ulozi Dragane
Tihana Lazović u ulozi Draganefoto: Promo

Nagoviještena je interesantna radnju čiji se zaplet dešava kada buntovna mlada, dva dana pred vjenčanje odluči da odustane od udaje, ali mladoženjin otac ipak ne dozvoljava da se vjenčanje otkaže.

”Veliko slavlje pretvara se u ‘farsu’ sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu”...

Omar Bajramspahić na snimanju
Omar Bajramspahić na snimanjufoto: Promo

Glumačku ekipu čine imena iz cijelog regiona, kao i u prethodnom Marinovićevom filmu, "Igla ispod praga". Glavnu žensku ulogu, Draganu, tumači Tihana Lazović, mladoženju Moma igra novljanski glumac Goran Slavić, njegovog kuma Goran Bogdan, a mladoženjine roditelje igraju Snježana Sinovčić Šiškov i Momčilo Pićurić. Sa mladine strane, u ulogama roditelja su Mirjana Joković i Dejan Đonović, dok kumu igra Dragana Dabović. Značajnu ulogu je ostvario i makedonski glumac Nikola Ristanovski, a upečatljive epizode su ostvarili: Miloš Pejović, Sejdo Alijaj, Omar Bajramspahić, Lara Dragović, Filip Klicov i Zoro Martinetti.

"Vrlo brzo nakon što sam dobila ulogu Dragane, počela sam da komuniciram sa rediteljem Ivanom. Osjećaj da ga poznajem jako dugo proistekao je iz činjenice da se upravo on nalazi u svom scenariju. Shvatila sam koliko je talentovan, pametan, duhovit i blag čovek. Bilo mi je jasno da ćemo se razumjeti i da će nam saradnja biti laka, tako je i bilo", izjavila je Lazović i dodala:

"ovaj scenario je nešto najbolje što sam pročitala u poslednjih nekoliko godina. Ono što me je najviše privuklo jeste činjenica da je muški scenarista i reditelj napisao tako moćne i slojevite ženske likove, to je na našim prostorima rijedak slučaj".

foto: Promo

Riječi pohvale za Marinovića ima i Goran Bogdan:

"Za mene je dodir sa ovim filmom bio kao da se dotičem Felinija. Ivana Marinovića, reditelja i scenaristu filma poznajem godinama i saradnja tokom snimanja je bila baš onakva kako sam i mislio da će biti. Bio je to lagani prelaz iz maštanja tokom čitanja ovog duhovitog teksta u jedan svijet koji zajedno gradimo. Ista osjećanja me drže i sad. Svi znamo koliko je težak razvojni put od scenarija do snimanja, ali kako se snimanje završilo, ništa se nije promijenilo", izjavio je on.

Goran Bogdan na setu
Goran Bogdan na setufoto: Promo

Tome se pridružila i Joković:

"Ja volim dosta da se smijem ali se ne smijem lako. Volim životni humor koji ima veze sa prepoznavanjem istine. Kada sam pročitala scenario za film 'Živi i zdravi', bio je prisutan ne samo jedan dublji smijeh, već se osjećala ogromna ljubav prema ljudima o kojima Ivan govori, prema mentalitetu koji je toliko tačan da je univerzalan", izjavila je Mirjana Joković i dodala:

"To je za mene postao izazov: kako napraviti ovu priču bogatom, blesavom i drugačijom od drugih, a da se provuče jedna crta ozbiljnosti u vezi životnih dilema sa kojima se likovi u ovoj priči susreću".

foto: Promo

Projekat za film ''Živi i zdravi'' već je u toku razvoja osvojio dvije važne nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.

Većinski crnogorski film kompanije Adriatic Western, ''Živi i zdravi'' je koprodukcija sa još pet zemalja. Partneri su "Sense Production" iz Srbije, "Analog Vision" iz Češke, "Kinorama" iz Hrvatske, "Krug Film" iz Sjeverne Makedonije i "Spok Film" iz Slovenije. Film su podržali i Filmski centar Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.