izložba "čistilište" večeras u podgorici

Otrov koji unosimo u nas postaje otpad koji deponujemo oko nas

Umjetnice Marija Džoganović i Katarina Laković predstaviće svoja djela u galeriji Perjanički dom Centra savremene umjetnosti

3466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar savremene umjetnosti
Foto: Centar savremene umjetnosti

Izložba “Čistilište” umjetnica Marije Džoganović i Katarine Laković, biće otvorena večeras u Podgorici, u Galeriji Perjanički dom Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova.

“Umjetnice ovom izložbom rade na osnaženju relacije preslikavanja: otrov koji unosimo u nas, postaje otpadom koji deponujemo oko nas. Međutim, vrlo je važno (naročito jer se to tiče ideologije onog posvuda zeleno osvijetljenog recycle, još svuda prežvakanog zelenog diskursa politike...) razumjeti da ostaje mogućnost upozorenja i skretanja pažnje na stanje okoline, jer se, naprosto, ne možemo izmjestiti, tim prije što se poodavno nestvarne količine otpada distribuiraju čak i u kosmos kao u kakav kontejner,” zapisao je muzejski pedagog Vuk Vuković u tekstu za katalog koji prati izložbu.

Profesorka Marija Džoganović je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na odsjeku slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Dodatno se školovala na School of Contemporary Arts u Pont Aven-u u Francuskoj. Na Fakultetu vizuelnih umjetnosti je angažovana od 2007. godine a od 2021. je preuzela ulogu dekanke Fakulteta. Aktivno se bavi oslikavanjem murala. Ovo je njena deveta samostalna izložba.

Katarina Laković je kao magistrand angažovana na Fakultetu vizuelnih umjetnosti od 2015. godine kada je stekla diplomu vizuelne umjetnice. Od 2021. godine je preuzela ulogu prodekanke za nastavu. Ovo je njena šesta samostalna izložba.