u 91. godini

Preminuo Dušan Đurišić

Đurišić je bio pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, književni kritičar, književni prevodilac i prepjevalac, satiričar, aforističar, antologičar i izdavač

23388 pregleda 2 komentar(a)
Đurišić, Foto: Privatna arhiva
Đurišić, Foto: Privatna arhiva

Dušan Đurišić, autor brojnih knjiga za djecu i odrasle, prevoda i prepjeva, preminuo je u 91. godini, saopštilo je Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade.

Đurišić je rođen 19. juna 1932. godine u Gradinju kod Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada. Gimnaziju je završio u Titogradu, a studije srpskohrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Bio je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, književni kritičar, književni prevodilac i prepjevalac, satiričar, aforističar, antologičar, izdavač. Đurišić je bio direktor biblioteke „Radosav Ljumović“ i IK „Trag“ u Titogradu, rukovodilac Odsjeka za kulturu Republičkog sekretarijata za obrazovanje, kulturu i nauku Crne Gore, kao i dugogodišnji predsjednik Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i glavni i odgovorni urednik književnog lista za djecu „Osmijeh“.

Bio je Predsjednik Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore, Udruženja crnogorskih haiđina, član crnogorskog PEN centra, Matice crnogorske i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Pokretač je literarnih manifestacija za djecu u Crnoj Gori: Susreta „Pod starom maslinom“ (1987), Festivala „Kraj zelene Zete“ (1993), Književnih susreta „Podgorici s osmijehom" (1993).

Autor je brojnih knjiga za djecu i odrasle, prevoda, prepjeva i najpoznatiji je crnogorski antologičar poezije i proze za djecu, podsjećaju iz Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade.

Godine 1970. osnovao je biblioteku za djecu „Sokolić“ i bio je volonterski urednik više od dvjesta izdanja. Njegove pjesme i priče prevedene su na četrdeset stranih jezika i nalaze se u lektirama i brojnim čitankama za osnovne škole, udžbenicima, zbornicima. O književnom stvaralaštvu i prevodilaštvu Dušana Đurišića pisalo je više od osamdeset književnih kritičara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske.

Dobitnik je dvadesetak domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Godine 2017. postao je član Svjetskog književnog udruženja za mir i kulturu i do sada je jedini crnogorski pisac koji је izabran za člana te značajne asocijacije.

Sahrana je obavljena u krugu porodice.