Otvoren 30. jubilarni Kotorski festival pozorišta za djecu

Večeras književni program "Ršumdan u Kotoru", u okviru kog će gost biti čuveni dječji pjesnik Ljubivoje Ršumović. Ulaz za sve predstave besplatan

4094 pregleda 2 komentar(a)
Foto: kotorskifestival.me
Foto: kotorskifestival.me

Na Trgu od oružja u Kotoru svečano je otvoren 30. jubilarni Kotorski festival pozorišta za djecu.

Festival je otvoren predstavom "Čini da male stvari postanu velike", što je i slogan ovogodišnjeg izdanja festivala.

Režiju predstave potpisuje Mirko Radonjić po tekstu Dejana Đonovića, Milana Matejić je saradnica na dramaturgiji, a glume Katarina Krek, Slaviša Grubiša, Jelena Laban, Danica Rajković i Miloš Kašćelan.

U realizaciju su uključeni članovi Art grupe Montenegro, Plesnog studija Infinity, Plesnog studija Alisa, Mažoretki Fešta, Kinetrop teatra i Dječijeg hora Cvrkutići.

U okviru prve večeri prisutni su na ulazu u Stari grad mogli uživati i u izložbi "Četvrti zid", koja predstavlja omaž tridesetoj godišnjici festivala, kroz 30 fotografija zabilježenih na dosadašnjim izdanjima.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, najavio da će od ove godine zvanično biti oformljeno Pozorište za djecu.

"Kažu da se duša jednog društva, jednog naroda, nacije - ogleda u odnosu prema djeci. Ako je tako, onda je duša naše države u Kotoru, onda je duša naše države u ovih deset dana trajanja festivala", kazao je Jokić.

Kotorski festival pozorišta za djecu
foto: kotorskifestival.me

Za razliku od ranijih godina, kada je praksa bila da tokom trajanja festivala djeca preuzimaju vlast u gradu svečanim uručenjem ključeva predsjednika opštine, ovog puta organizatori su poručili da je pozorište uvijek otvoreno za sve, te da ključ možemo pronaći u sebi, ukoliko razvijamo ljubav prema umjetnosti.

"Kotorski festival pozorišta za djecu već tri decenije obrazuje, promoviše multikulturalnost, volonterizam, čuva tradiciju, uči da velike i lijepe priče stvaramo zajedničkim vizijama i naporima, kazao je između ostalog direktor kompanije Voli, koja je i generalni sponzor festivala, Dragan Bokan.

Kotorski festival pozorišta za djecu
foto: kotorskifestival.me

Danas, drugog dana festivala, od 11 časova biće održan okrugli sto na temu “Budućnost pozorišta za djecu i mlade u Kotoru”, a nakon toga od 20 časova književni program “Ršumdan u Kotoru”, u okviru kog će gost biti čuveni dječji pjesnik Ljubivoje Ršumović.

Na Trgu od oružja od 21 čas planiran je dječji plesni performans “Plesne čarolije”, u izvođenju studija za balet i ples Mala sirena iz Kotora.

Od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici u Kotoru biće odigrana predstava “Hajdi” pozorišta "Boško Buha", dok će u isto vrijeme u revijalnog programu, na stadionu Grblja biti izvedena predstava “Ne pričaj mi bajke”, Dramskog studija Prazan prostor.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a ulaznice se mogu rezervisati putem brojeva telefona 067 807 477 i 032 326 033.

Bonus video: