Izložba "re-Design" Nikole Latkovića

Postavka će biti otvorena sjutra u Podgorici u 21 čas i biće dostupna za posjetioce do kraja avgusta

2268 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba "re-Design" grafičkog dizajnera Nikole Latkovića biće otvorena sjutra u Podgorici, u Galeriji Perjanički dom Centra savremene umjetnosti, u 21 čas.

Izložbu će otvoriti grafički dizajner Miloš Milošević koji je osnivač i dugogodišnji rukovodilac studija interaktivnog dizajna "fleka*", a tekst za prateći katalog potpisuje muzejski pedagog Vuk Vuković.

„U Mekulanovom 'globalnom selu' (global village) nema prostora koji se u potpunosti ne preporučuje za reprezentaciju znakova koji nastoje, preplavivši tržište, kreirati omasovljenog konzumenta uvijek već pretplaćenog na jedan posve raštrkani proizvod. U ideologiji poznopostmoderne (ona, primjećuje F. Jameson, ukorak sledi 'mikropolitiku' decentrirane, nove ljevice) utemeljene na improvizatorskim interpretacijama (isječka istorije, suverenog subjekta, utilitarnog uma) zaista, nije moguće izvesti detronizaciju znaka protejskog proizvoda! Još je svojevremeno C. Wright Mills dobro znao kako je 'televizija generator popularne trivilizacije' usled koje strada svaki vremenom uspostavljeni kriterij, pa se tako i spoljašnost postupno preinačava u polje za izlaganje totalne vizuelne buke. Znak u frenetičnoj fantazmi nastoji fiksirati prividni proizvod koji pledira na planetarno gospodarenje neoliberalnim, hegemonizovanim tržištem, uporno za sobom ostavljajući sekundarnu sliku treperavog traga (duh ekrana)", zapisao je Vuković.

Latković je rođen 1981. godine u Titogradu. Nakon mature u podgoričkoj gimnaziji završio je osnovne studije likovnih umjetnosti na katedri za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi gdje je i magistrirao 2007. godine udvojenim magistarskim radom: teoretskom tezom "Crna Gora - tipografija kao ogledalo kulture" i umjetničkom izložbom "Slovom protiv pogani".

Više od deceniju se bavio pedagoškim radom na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici u polju grafičkog dizajna, tipografije i istorije dizajna. Kao redovni profesor obavljao je i funkciju dekana FVU. Pored Crne Gore, izlagao je u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Finskoj, Slovačkoj i Srbiji. Sporadično se bavi prevodilaštvom, kraći radni angažman proveo je u reklamnoj industriji, a uglavnom se bavi oblikovanjem knjiga, ambalaže i vizuelnih identiteta. U njegovo polje interesovanja spada i vokalna muzika. Učestovao je u izvedbama velikih i kamernih djela baroka i renesanse, u praizvedbi crnogorske opere "Balkanska carica" i na studijskim snimcima sa raznim vokalnim ansamblima u inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

Bonus video: