Umjetnost koja ruši društvene barijere

KotorArt Don Brankovi dani muzike - koncert Kamernog orkestra Kamerata Balkanika i violiniste Fedora Rudina

4367 pregleda 0 komentar(a)
Fedor Rudin, solista i koncert majstor, Foto: Duško Miljanić
Fedor Rudin, solista i koncert majstor, Foto: Duško Miljanić

Bavljenje mladim umjetnicima je za KotorArt Don Brankove dane muzike jedan od važnih koncepcijskih stubova koji, iz godine u godinu, podcrtava važne vrijednosti savremenog društva.

Nakon festivalskog predtakta, kada su nastupili učenici ŠOSMO Vida Matjan, te svečanog otvaranja festivala, kada su mladi solisti iz zemlje i regiona učestvovali u izvođenju operskih ostvarenja evropskih romantičara koji se kroz libreta referišu na crnogorsku istoriju i kulturu, scenu su zauzeli članovi kamernog orkestra Kamerata Balkanika. Predvođeni mladim violinistom i koncertmajstorom Fedorom Rudinom, ansambl je u punom Bogorodičinom hramu na Prčanju, u četvrtak 14. jula, izveo djela klasicizma i romantizma - Volfganga Amadeusa Mocarta, Franca Šuberta i Edvarda Griga.

Premda je prvobitno planirano da nakon Mocartovog Divertimenta u B-duru bude izveden Koncert za violinu i orkestar u A-duru Jozefa Hajdna i Pastoralna simfonija Ludviga van Betovena, čime bi se repertoar stilski zaokružio u kontekstu bečkog klasicizma, umjetnici su se odlučili za nešto drugačiji programski izbor, kako je u pozdravnom govoru nagovijestila Jovanka Višekruna, umjetnička direktorka ArtLinka, Festivala čiji je ansambl ArtLink mladi virtuozi inače bio baza za nastajanje Kamerate Balkanike.

Koncert u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju
Koncert u Bogorodičinoj crkvi u Prčanjufoto: Duško Miljanić

Fedor Rudin, potomak čuvenog kompozitora ruske avangarde, Edisona Denisova, prije svega je violinista - iako mlad, sa dosta scenskog iskustva. Postao je laureat takmičenja Premio Paganini u Đenovi i Đeorđe Enesku u Bukureštu. Učio je od vrhunskih pedagoga, Miroslava Rusena i Svetlina Rusjeva, diplomirao je na Visokoj školi za muziku u Kelnu, u klasi Zahara Brona, i na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, u klasi Pjera Amojala, dok je postdiplomske studije završio na Univerzitetu umjetnosti u Gracu, u klasi Borisa Kušnera. Posebno ubedljiva je bila njegova interpretacija Šubertove kompozicije Introdukcija i rondo za solo violinu i gudače, u kojoj je, u stilskom orkuženju ranog romantizma, istakao i bogatstvo svoje muzikalnosti, i izuzetne vještine soliste. Izvodeći Svitu Holberg, op. 40, umjetnici su publiku zvukom uveli u svijet baroknih igara iz vizure jednog romantičarskog kompozitora, Edvarda Griga. Kroz preludijum, sarabandu, gavotu, ariju i rigodon, muzičari su vješto istakli karakterne različitosti među stavovima djela.

Pored rada na predstavljanju muzičke umjetnosti, kamerni orkestar Kamerata Balkanika ima misiju da odabirom muzičara sa Balkana predstavi ovaj region u najboljem svjetlu, kroz prizmu razumijevanja etičkih različitosti. Nastup ovog orkestra, sastavljenog od talentovanih mladih muzičara iz regiona, i koncert-majstora Fedora Rudina potvrđuje da je podsticajno okruženje unutar ansambla osnovni uslov za dobru interpretaciju. Tim prije, što je energetski vrtlog Fedora Rudina dodatno doprinio ukupnom utisku.

Bonus video: