Četiri izvođenja opere za djecu na Crnom jezeru

Najmlađa publika uživala u adaptaciji poznate basne "Cvrčak i mrav"

2876 pregleda 0 komentar(a)
Iz opere "Cvrčak i mrav", Foto: WBA
Iz opere "Cvrčak i mrav", Foto: WBA

Čak četiri izvođenja opere za djecu “Cvrčak i mrav” koja su u prethodna dva dana upriličena na Crnom jezeru i Žabljaku, u okviru glavnog programa Wild Beauty Art festivala, protekla su u izuzetno veseloj atmosferi, okupivši veliki broj mališana i njihovih roditelja.

Ezopovu basnu „Cvrčak i mrav” udruženje umjetnika „Visoko C” malo je drugačije predstavilo kroz dječju operu, uz njihovo interaktivno uključivanje u promišljanje o vrijednostima i karakterima učesnika koji se pojavljuju. Glumci solisti navodili su mališane da sami dođu do zaključka da “ko radi ne boji se gladi” ili da “ko radi taj i ima”, tako što su ih na samom početku animirali likom cvrčka, da bi na kraju ipak svi stali na ispravnu stranu, stranu vrijednog mrava.

Budući da „Visoko C” godinama unazad približava najmlađima svijet opere, a Wild Beauty Art festival nastoji da pruži svim generacijama visoko kvalitetan umjetnički sadržaj, izvođenje prve dječje opere na sjeveru Crne Gore uopšte, pokazalo se kao dobar potez organizatora.

Cvrčak i mrav
foto: WBA

"Ovo je bila sjajna prilika da upoznamo najmlađe sa operom na jednostavan i interaktivan način. Utisci su fantastični! U prelijepom okruženju, djeca su pokazala veliko interesovanje i ispratila sva 4 izvođenja. Zahvaljujući Wild Beauty Art festivalu, opera za djecu je dobila nove obožavatelje. Uspostavljena je divna sinergija između mališana i izvođača, što je veoma pozitivan znak za razvoj muzičkog ukusa i operske publike na ovim prostorima. Oduševljeni prijemom i organizacijom festivala WBA možemo samo da se nadamo novom druženju uz neku drugu operu za djecu", nije krio zadovoljstvo tenor Branislav Cvijić, predsjednik Udruženja umetnika Visoko C, solista opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koji se na Durmitoru tumačio ulogu Cvrčka.

U narednim danima programi Wild Beauty Art festival podrazumijevaju dnevne nastupe na različitim lokacijama Žabljaka i Durmitora tokom 20. i 21. jula dok će naredni glavni dio programa pod nazivom “ Music Fusion Picnic” biti priređen 23. jula kada će nastupiti multimedijalni orkestar Muzikon iz Beograda od 18 časova na Macanskoj poljani.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Generalni sponzor ONE Crna Gora, dok su partneri Opština Žabljak, TO Žabljak, Nacionalni parkovi Crne Gore i restoran Crno jezero.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Bonus video: