Studenti cetinjske Muzičke akademije na KotorArtu

Prepoznajući muzičko-obrazovne institucije kao važnu bazu u razvoju muzičke kulture u državi, što se (ne)posredno reflektuje kako na bogatstvo domaće muzičke scene tako i na jačanje kapaciteta publike, KotorArt već nekoliko godina svoju binu ustupa mladim umjetnicima

6003 pregleda 1 komentar(a)
Foto: KotorArt
Foto: KotorArt

Ljetnji raspust je vrijeme za odmor učenika i studenata. Ali, nije uvijek tako, i nije za sve profesije tako. Kada je riječ o izvođačkoj umjetnosti, mladi muzičari i za vrijeme raspusta održavaju „kondiciju“. Oni najuspešniji, pak idu korak dalje, te nastavljaju sa nastupima. U ponedjeljak, u Crkvi Sv. Duha na KotorArt Don Brankovim danima muzike nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore.

Prepoznajući muzičko-obrazovne institucije kao važnu bazu u razvoju muzičke kulture u državi, što se (ne)posredno reflektuje kako na bogatstvo domaće muzičke scene tako i na jačanje kapaciteta publike, KotorArt već nekoliko godina svoju binu ustupa mladim umjetnicima, studentima Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore. Kao najveća i najvažnija obrazovna muzička institucija u Crnoj Gori, prateći savremene tokove muzičke pedagogije i dostignuća u oblasti muzičke umjetnosti, Akademija obrazuje mlade i kvalitetne kadrove, sposobne da umjetničkim radom i muzičkim stvaralaštvom pomagnu razvoj svoje zemlje i regiona, u skladu sa savremenim evropskim trendovima. Najuspješniji studenti koji su nastupili pred publikom KotorArt Don Brankovih dana muzike bili su: tubač Uroš Sučić, trombonistkinja Seida Kučević, klarinetistkinja Lara Bubanja, violistkinja Milena Jovićević, pijanistkinja Petar Popović, flautistkinja Žunja Lipanović, gitarista David Marton, violinistkinja Ivana Dendić, harmonikašica Milena Drašković, pijanista Vasilije Đurović, kao i trio kojeg su činile klarinetiskinja Lara Bubanja, flautistkinja Marija Milić i pijanistkinja Maša Curapa.

Muzička akademija je institucija sa dugom tradicijom koja obrazuje buduće izvođače i pedagoge. Sa radom, počela je još 1980. godine, kao dio fakulteta Univerziteta Crne Gore Veljko Vlahović u tadašnjem Titogradu, a danas je smještena na Cetinju. Misija Muzičke akademije jeste širenje i unapređivanje znanja, učenja i vještina, uz punu otvorenost za saradnju sa sličnim i drugim institucijama i subjektima iz neposrednog i šireg okruženja. Neki od njenih pedagoga su ranije učestvovali u programima KotorArta, a za ovogodišnji koncert studente su pripremili: Nikola Mijajlović, Aleksandar Benčić, Petar Garić, Mihail Bereznicki, Bojan Martinović, Marija Đurđević Ilić, Danijel Cerović, Vujadin Krivokapić, Predrag Janković, Vladimir Domazetović i Žana Lekić. A uz studente, kao njihova permanentna podrška, bio je korepetitor i pijanista Oleksij Molčanov.

Bonus video: