Panahi poslat na izdržavanje šest godina robije

Iako je Panahiju bilo zabranjeno da putuje proteklih godina, kazna nikada nije izvršena i on je nastavio da snima filmove, koji su prikazivani u inostranstvu i osvajali brojna priznanja

4993 pregleda 2 komentar(a)
Džafar Panahi, Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia
Džafar Panahi, Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Iransko pravosuđe naložilo je danas da Džafar Panahi, jedan od vodećih filmskih stvaralaca u zemlji, mora da odsluži šestogodišnju zatvorsku kaznu od prije jedne decenije koja nikada nije izvršena.

Iranski sud potvrdio je presudu poznatom reditelju Panahiju, koji je poslat u zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, rekao je portparol iranskog pravosuđa Masud Setaješi, prenosi AP.

„Džafar Panahi je 2010. godine osuđen na šest godina zatvora. Ta kazna je konačna i izvršna“, rekao je Setaješi.

On je naveo je da je umjetnik disident, osuđen 2010. na šest godina zatvora i 20-godišnju zabranu režiranja i pisanja filmskih scenarija, putovanja i obraćanja u medijima, zbog „propagande protiv režima“, poslat u pritvorski centar Evin na izdržavanje kazne.

Iako je Panahiju bilo zabranjeno da putuje proteklih godina, kazna nikada nije izvršena i on je nastavio da snima filmove, koji su prikazivani u inostranstvu i osvajali brojna priznanja.

Osvojio je nagradu za najbolji scenario 2018. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, za film "Tri lica".

Za ostvaranje "Taksi Teheran" 2015. godine dobio je nagradu za najbolji film na Berlinskom festivalu.

Bonus video: