Drago mi je da doprinosim popularizaciji naše autentične kulturne baštine

Binu je dijelila sa kolegom baritonom Dmitrijem Grinihom i pijanistom Amirom Đakovićem

3701 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorska operska umjetnica Sara Vujošević imala je priliku da drži koncerte u mnogim zemljama Evrope, a prije nekoliko dana nastupila je u sali Centra za muziku “Kolarac”. Sara je binu dijelila sa baritonom iz Moskve Dmitrijem Grinihom, a pratio ih je albanski pijanista Amir Đaković.

”Utisci su čarobni, beogradska publika je divna, znalačka. Dočekani smo s toplinom, ispraćeni s ovacijama i burnim aplauzima. Pravo je zadovoljstvo nastupati pred tako zahvalnom publikom za svaku ispjevanu melodijsku frazu, virtuozni tehnički podvig, gdje sam po licima i grimasama istinskih poštovalaca operska umjetnosti u publici, unaprijed osjećala da željno iščekuju uspješno realizovano trebovanje svake kompozicije. Osjećam se zaista blagosloveno”, istakla je u razgovoru za Vijesti ova operska umjetnica.

Ovi mladi umjetnici imaju uspješne solo karijere u državama iz kojih dolaze, a već su imali priliku i da zajedno nastupaju.

”Ovo je naš drugi zajednički koncert sa Amirom Džakovićem u ulozi klavirske pratnje. Amir je zaista sjajan umjetnik, koji je među vodećim pijanistima današnje Albanije. Pravo je zadovoljstvo imati ga u svom kamernom ansamblu”, ispričala je Vujošević.

Ovaj koncert prema pisanju srpskih medija ocijenjen je kao “važan kulturni događaj”. Nazvan je “Od Monteverdija do Verdija” pa su tokom istog Sara, Dimitrij i Amir izveli djela kojima su publiku uspjeli da provedu kroz razne epohe. Tako su se na repertoaru, između ostalih našle i kompozicije Monteverdija, Mocarta, Bizea, Pučinija, a u posebnom dijelu programa izveli su vokalna djela ruskih i jugoslovenskih kompozitora - Varlamova, Dargomižskog, Konjovića, Gotovca.

Na pitanje koliko je bilo teško sastaviti repertoar i jesu li sastavljajući siti išli “na sigurno” i birali kompozicije koje publika zna, ili su htjeli da publici ponude nešto novo, Sara odgovara:

”Htjeli smo da ponudimo publici nešto sasvim neobično, novo, za ovu vrstu izvedbe, ali takođe i nešto što obožavaoci operske umjetnosti nesumnjivo poznaju, pa otuda i prijemčivi dueti iz epohe baroka i klasicizma i arije iz opera velikih operskih majstora iz XIX vijeka”, ispričala je te dodala:

”Premijerno izvedene kompozicije, svakako su bile predstavljene, između ostalog, u duhovnim kompozicijama ruskih i poljskih kompozitora, kao i u solo pjesmama i operskim arijama balkanskih autora, a koje su inspirisane našom Crnom Gorom. Jako sam srećna što u svakoj prilici koja mi se pruži, nastojim da djela koja su inspirisana Crnom Gorom (kao i djela koja su napisali naši domaći autori) budu izvođena što više i puno mi je srce kad znam da mogu da doprinesem popularizaciji naše autentične kulturne baštine”, zaključuje Vujošević.

Bonus video: