Kad je gradonačelnik šokiran...

Pitanje je, dakle, ima li gospodin Vuković, PhD, pravo da bude šokiran - nakon što je (krajnje neodgovorno) odbio Prijedlog gospodina Rakčevića?

19563 pregleda 19 komentar(a)
Kuća Vujovića, Bokeška ulica, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Kuća Vujovića, Bokeška ulica, Podgorica, Foto: Luka Zeković

Kad je glas o rušenju kuće Vujovića u Bokeškoj ulici stigao do našeg (i vašeg) gospodina Vukovića, PhD, gradonačelnika divne nam Podgorice - on se šokirao - na licu mjesta.

”Šokiran sam”, veli Vuković, PhD, “viješću da je investitor poslovnog objekta u Bokeškoj ulici srušio čuvenu (čuvenu veli - op.a.) fasadu kuće Vujovića”.

Ne veli Vuković, PhD, da je investitor srušio čuvenu kuću Vujovića, molim vas - veli da je srušio čuvenu fasadu kuće Vujovića u Bokeškoj - koju nije ni bio dužan da sačuva, ako ćemo ni po babu ni po stričevima - bez obzira na tvrdnje nedovoljno informisanog Vukovića, PhD, da jeste bio dužan.

Kako bilo, prepostavljam da su u tom strašnom trenutku spremno priskočili najbliži saradnici gradonačelnika Vukovića, PhD - Cukra u kocke i bidon vode ovamo brzo! - i da su ga nekako vratili ga u život...

Sa Gorice Vila kliče/ ne damo te gradonačelniče!

***

Vjerovali ili ne, dva su idejna rješenja poslovnog objekta na Urbanističkim parcelama 36, 37 i 38, u obuhvatu čuvenog Urbanističkog projekta “Nova Varoš - Blok E”. Oba je potpisala Ivana Bulatović, dia, ispred DOO KOMATINA, Njegoševa 18, Podgorica - i oba se nalaze na Internet adresi gov.me - uz pripadajuća im rješenja o saglasnosti na idejna rješenja, koja je potpisao niko drugi do li, fanfare molim: Mirko Žižić, glavni državni arhitekt (GDA) - desna ruka i bivšeg ministra i aktualne ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad).

Na tzv. gradilišnoj tabli - koja je uredno postavljena uz Bulevar Stanka Dragojevića - nema ni pomena o Rješenju GDA - pa bih, u to ime, apelovao na gospodu Blečića i Jurovickog, ispred DOO CORNER CONSTRUCTION DOO, Jovana Popovića Lipovca bb, Podgorica, odnosno DOO COINIS, Radosava Burića 2/13, Podgorica - da informacije date na tabli dopune informacijom o važećem Rješenju GDA.

Tabla kaže da je privredni subjekat DOO “KOMATINA”, Njegoševa 18, Podgorica - Filip Komatina, izvršni direktor - preuzeo ulogu vodećeg projektanta budućeg poslovnog objekta na uglu Bokeške i Stanka Dragojevića - a u ulogama revidenta i stručnog nadzora se pojavljuje jedan privredni subjekat - DOO “STUDIO K”, Karađorđeva 5, Podgorica - Slavica Komatina, izvršna direktorica.

Gospođa Komatina je, vele ovi na adresi lupa.me, supruga Dragana F. Komatine, glasovitog junaka sa AF UCG, a Filip je njihov sin. Ako je to tačno - a kladio bih se u honorar od ovoga teksta da jeste - onda ispade da sin Komatina štanca projekte, mama Komatina reviduje projekte i vrši stručni nadzor - a tata Komatina namiguje sa strane.

Navalite gospodo investitori - kompletna usluga na jednom mjestu!

Rušenje kuće Vujovića
Rušenje kuće Vujovićafoto: Jelena Radulović

***

U (drugom) Idejnom rješenju od 29. aprila - imamo, između ostaloga, i sljedeću opasku: “PRETHODNA SAGLASNOST/ Na idejno rješenje koje je izrađeno u decembru 2021. godine, dobijena je saglasnost od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranje i urbanizma, Direktorat glavnog državnog arhitekte broj 09-332/22-430/2 dana 11. marta 2022. godine. Nakon dobijene saglasnosti (pazi ovamo - sad je važno - op.a.) uočene su razlike izmedju predloga rješenja iz planskog dokumenta i postojećeg objekta u Bokeškoj ulici (tek tada su uočene razlike! - stari Ciceron bi sad rekao: O tempora, o mores! - op.a.). Smatram da je radi očuvanja slike stare kuće sa početka XX vijeka potrebno nju što vjerodostojnije replicirati i uklopiti u novi objekat”.

OK, ne vidim kako bi se stara kuća “što vjerodostojnije” replicirala i uklopila u novi objekat - u funkciji očuvanja njene slike - a da se prethodno ne ukloni sa lica zemlje - bez obzira što se nigdje eksplicitno ne pominje rušenje, ali se pominje... Izvolite gospođo Bulatović:

”Pri projektovanju objekta se vodilo računa da funkcija kroz moderni izraz forme na temu “poslovnog objekta” doprinese jedinstvenoj slici sredine. Postojeći objekat (ruševina) na UP 36 je u jako lošem stanju (riječ je baš o srušenoj kući Vujovića - op.a.). Nakon požara nikada nije rekonstruisan, pa kao takav predstavlja opasnost po posjetioce Bokeške ulice već dugi niz godina. Želja planera, projektanta i investitora (ali, ispostaviće se, ne i pojedinih zaljubljenika u staru Podgoricu - op.a.) bila je da se u modernom iskazu poslovnog objekta adekvatno sačuva uspomena na podgoričku kuću sa početka XX vijeka i da se njena interpretacija adekvatno uklopi u moderan objekat.”

I ko sam ja sad da sumnjam da će funkcija, kroz moderan izraz forme na temu “poslovnog objekta”, itekako doprinijeti jedinstvenoj slici sredine - uz konstataciju da je Bokeška, u potonjih par godina, već poprimila tu jedinstvenu sliku duboko-provincijalne sredine - i da je svako dodatno upiranje prstom u tom pravcu sasvim izlišno. Jednostavno pometeš sve - uključujući i razvaline kuće Vujovića (vječna joj slava i hvala) - i ideš dalje - pravo ka tom modernom izrazu, odnosno iskazu.

”Morali smo”, kliču gospoda iz DOO COINIS, “srušiti kuću Vujovića, ali ćemo napraviti novu!” - i još ljepšu, svakako.

Kad se sjetim koliko se samo suza prolilo u avgustu davne 2013. godine - kad se jedan dio nikad prežaljenog Hotela CG “neplanirano urušio”, što je rezultiralo odlukom da se planirano sruši cijelo hotelsko krilo kojemu je pripadao neplanirano urušeni dio - uključujući i čuvenu terasu. I što smo na koncu dobili? Dobili smo savršenu repliku srušenog krila - uz par novih etaža, naravno - a dobili smo i repliku bivše terase - koja jeste savršena, priznaćemo - ali replika ipak nije isto što i original. Ako meni ne vjerujete - pitajte ministarku Novaković Đurović.

***

Luka Rakčević, odbornik URA u Skupštini GGPG, podnio je 15. aprila tekuće godine gospodinu Suhihu, predsjedniku Skupštine GGPG, herojski Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Urbanističkog projekta “Nova Varoš - Blok E” u Podgorici - koji je odbijen, naravno - poglavito zahvaljujući Mišljenu na taj Prijedlog koje je iznio (sada šokirani) gradonačelnik Vukovića, PhD.

Oba dokumenta imate na adresi skupstina.podgorica.me - pa ko voli, neka izvoli.

Pitanje je, dakle, ima li gospodin Vuković, PhD, pravo da bude šokiran - nakon što je (krajnje neodgovorno) odbio Prijedlog gospodina Rakčevića?

Bonus video: