Haotična realnost na komičan način

Predstava "Realisti" zagrebačkog Exit nagrađena je stojećim ovacijama, a pozorišni program se nastavlja večeras

2411 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Adnan Doa Alomerović
Scena iz predstave, Foto: Adnan Doa Alomerović

Pred punim amfiteatrom starobarske tvrđave, u okviru 35. Barskog ljetopisa, sinoć je odigrana predstava "Realisti" zagrebačkog "Exit" teatra.

Komad, nastao po humorističnom tekstu slovenskog pisca i scenariste Jure Karasa, režirao je Matko Raguž, a petoro mladih glumaca, Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović, 85 minuta nizali su šaljive replike, izmještali se iz uloge u ulogu, iz situacije u situaciju, a sve to kako bi oživjeli priču koja na zabavan, duhovit ali ujedno i surovo realan način kritikuje današnjicu i aktuelni društveni momenat.

Za sve to barska publika je ansambl nagradila stojećim ovacijama, što, prema mišljenju Domagoja Ivankovića, proizilazi iz teme kojom se komad bavi.

foto: Adnan Doa Alomerović

„Mislim da je razlog tome što smo vrlo aktuelni, vrlo tačni i što smo uspjeli nekako da pridobijemo publiku i kritiku na našu stranu time da smo pogodili upravo ono sa čime se i oni bore i to smo uspjeli prikazati na sceni“, kazao je on.

Zadovoljstvo prijemom predstave i reakcijama publike izrazio je i Rok Juričić.

“Ono što je za to zaslužno je činjenica da ove neke naše svakodnevne kućne situacije, probleme i bitke stavljamo u isti nivo sa onim velikim, svjetskim, univerzalnim bitkama, i obratno, pa se tu događa taj momenat poistovjećivanja”, zakljucio je Juručić.

Haotična realnost i trenutni društveni problemi predstavljani su na komičan i duhovit način koji je, kaže Ivanković, jedini ispravan.

„Smatram da kroz komediju, to jest kroz ovakvu vrstu igre možemo ljude prvo otvoriti, a onda im dati neki komentar na tu cijelu situaciju koju prikazujemo, tako da mislim da je humor odnosno komedija jedini način za pokazati ovu tešku situaciju. Mislim da se prvo moramo zezati s njom da bi je mogli onda postaviti na sceni”, istakao je on.

foto: Adnan Doa Alomerović

Mlada glumačka ekipa sjajno je odgovorila na kompleksnost pripreme ovog izazovnog komada uzimajući u obzir činjenicu da je bilo potrebno pokriti nekoliko uloga koje igraju, uz elegantne i brze promjene kako bi se dobio osjećaj jednostavnosti.

“Ja to posmatram kao neki glumački trening u kojem iznova mogu ispitati neke svoje granice, ići dalje i nekako se jednostavno iskontrolirati i disciplinovati da odradim sve uloge najbolje što mogu. To šaltanje iz mjesta u mjesto na sceni nam je u prirodi posla, tako da je ovo i jedna vrsta izazova, a i zadovoljstva”, rekao je Ivanković koji je, za igru u ovom komadu, dobio nagradu „Mladen Crnobina Gumbek” za najbolju glavnu mušku ulogu.

foto: Adnan Doa Alomerović

Predstava je premijerno odigrana u martu ove godine i za kratko vrijeme osvojila je brojna priznanja među kojima se izdvajaju nagrade na 29. Festivalu glumca u organizaciji hrvatskog društva dramskih umjetnika Vukovarsko-Srijemske županije, nagrade na 46. Danima satire Fadila Hadžića za najbolju mušku glavnu ulogu i mladu glumicu i druge.

Juričić dodaje da je izvođenje na 35. Barskom ljetopisu bilo već 32. izvođenje ove mlade, a već uspješne predstave. On naglašava i da su svuda dočekani srdačno i sa oduševljenjem, pa mu je drago da je to bio slučaj i u Baru.

Večeras Urbanova predstava "Vitezovi lake male"

Barski ljetopis nastavlja se večeras predstavom „Vitezovi lake male“ u režiji jednog od najpoznatijih i najtraženijih reditelja u regionu, Andraša Urbana, a biće odigrana večeras na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture kao dio pozorišne selekcije Ljetopisa.

Produkcijsko ostvarenje subotičkog pozorišta „Deže Kostolanji“, po dramaturškom tekstu Kornelije Goli i Tamaša Olaha, na scenu postavlja dvočasovnu operetu sa mnogo pjesme, zabave, humora ali i ironije i višesmislenih razgovora sa svijetom, teatrom i sobom samima.

Barski ljetopis
foto: Promo

U komadu igraju: Timea Filep, Andrea Verebš, Dina Dedović Tomić, Blanka Horvat, Gabor Mesaroš, Boris Kučov i David Buboš.

„Posegnuli smo za praoperetom, koja se nije ustručavala od izrugivanja politici ili javnosti, za ironijom. Ovo je šarolika predstava, uspostavili smo šaroliku strukturu sa pesmama, šalama, ali bavili smo se i sopstvenom tradicijom, što je veoma važno. Osvrćemo se na istoriju vojvođanskog mađarskog pozorišta, na baštinu kojoj pripadamo, koja predstavlja organski deo ovog operetskog sveta, što će publika moći da vidi na sceni”, zapisao je Tamaš Ilah o predstavi.

Cijena karte za ovu predstavu iznosi pet eura i mogu se rezervisati putem broja telefona 068/278760.

Bonus video: