Prilika za usavršavanje izvođačkih vještina

Muzičke interpretacije savladane na majstorskom kursu Stefana Milenkovića polaznici KotorArt akademije predstavili su publici u Crkvi Sv. Duha

1312 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Svoje muzičke interpretacije savladane na majstorskom kursu poznatog violiniste Stefana Milenkovića polaznici KotorArt akademije predstavili su publici u Crkvi Sv. Duha, u utorak, 26. jula.

Priliku da uče od umjetnika svjetske karijere imali su mladi violinisti Kristina Uriegas, Milena Jaramaz, Vjera Radulović, Marija Tunić i Dušan Obrenović.

Pored koncerata KotorArt od svojih početaka njeguje muzičku pedagogiju u formi majstorskih kurseva. Ove godine su programi ovih radionica objedinjeni u segmentu pod nazivom KotorArt akademija. Rezidencijalni boravak na festivalu ove godine imaju trojica vrhunskih pedagoga i izvođača - violinista Stefan Milenković, flautista Janoš Balint i pijanista Kemal Gekić. Majstorski kursevi, kao praksa koja se organizuje decenijama širom svijeta, dobra su prilika da se polaznici upoznaju s radom eminentnih pedagoga, da usavrše svoje izvođačke vještine, ojačaju samopouzdanje i ostvare kontakte sa svojim vršnjacima.

Stefan Milenković
Stefan Milenkovićfoto: Krsto Vulović

Stefan Milenković, umjetnik bogate izvođačke karijere, publici KotorArta je poznat sa ranijih festivalskih izdanja kao izvođač. Ove godine je, međutim, svoje višegodišnje pedagoško iskustvo sticano na Univerzitetu Ilionisa, a odnedavno i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prenio na mlade umjetnike. Pozdravljajući publiku na početku večeri, on je istakao da je, s obzirom na dvodnevno trajanje kursa, prije riječ o “maloj radionici violine”, nego o masterklasu koji obično traje pet-šest dana, te da su stoga interpretacije polaznika u svojevrsnoj radnoj verziji. Prva je nastupila Milena Ramazan sa drugim stavom Koncerta za violinu i orkestar u d-molu Roberta Šumana, a potom Dušan Obrenović s popularnim komadom Ciganske melodije Pabla de Sarasatea. Marija Tunić je izvela drugi i treći stav Sonate za violinu i klavir br. 2 Morisa Ravela, dok je najmlađa među njima Vjera Radulović izvela Skerco koji je komponovao Johanes Brams za poznatu violinsku sonatu F-A-E na kojoj je radio zajedno sa Robertom Šumanom i Albertom Ditrihom. Samopouzdanje i “oslobađanje” na sceni mladi umjetnici su jačali i kroz komunikaciju s publikom, jer se svako od njih prije sviranja predstavio i potom upoznao publiku s osnovnim podacima o djelu koje će izvesti.

Na KotorArt Don Brankovim danima muzike počinje majstorski kurs flaute, nakon čega će uslijediti i kurs klavira. Festival će najuspješnijim talentovanim polaznicima dodijeliti stipendiju i pružiti logističku pomoć u koncertnoj aktivnosti.

Bonus video: