Opereta puna cinizma i ironije

"Vitezovi lake male" odigrani na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture

1192 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Gost pozorišnog programa 35. „Barskog ljetopisa” u srijedu veče bilo je subotičko pozorište „Deže Kostolanji”. Produkcijsko ostvarenje ove teatarske kuće, predstava "Vitezovi lake male", čuvenog reditelja Andraša Urbana odigrana je Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture.

U formi operete, vrlo poznatog žanra među mađarskim pozorištima, predstava je puna cinizma i ironije, dijaloga, ali i igre i plesa.

„Moram da naglasim, da smo pravili ovu predstavu u stilu operete, ali ona nije zapravo opereta. U ovoj predstavi, koristimo operetu samo kao formu, da se izrazimo na jedan naš način.” kazao je Boris Kučov, jedan od glumaca.

Uz to, on naglašava da pripremiti operetu nije lak posao.

„Jako je zahtjevno. Svi misle da je to lak žanr, za opuštene ljude. Potrebno je jako puno energije i snage’’, istakao je Kučov.

Predstava "Vitezovi Lake male" bavi se sindikatom koji nastaje u subotičkom pozorištu iz nezadovoljstva i revolta prema vodstvu samog pozorišta. Njih sedam glumaca na sceni, otvara predstavu, objašnjavajući publici kako život glumca ne samo da nije tako glamurozan, kao što ga svi zamišljaju, već štaviše jako je težak, iscrpljujuć i nezahvalan. U njihovom otvaranju pojavljuje se i sam Andraš Urban, u svoj svojoj silovitosti i vulgarnosti, kojeg u tom trenu glumi Kučov,i nagovara svoje glumce da se skinu na sceni.

Za Kučova, rad sa Andrašom, uzimajući u obzir da je znatno drugačiji od ostalih režisera, je postao u suštini normalan.

predstava
foto: Barski ljetopis

„Već sedam godina radim u pozorištu gdje je on direktor i režiser i radili smo već dosta predstava zajedno. Volim njegov metod rada. Sad smo već bliski i naučili smo da se dobro njim”, kazao je Kučov.

Predstava, koja se velikim dijelom oblikovala kroz improvizaciju i slobodu glumaca, ogledalo je njihovog položaja u društvu i samim tim pored komedije, ironije i cinizma, jedno vrlo emotivno djelo.

„Svi smo dodali dosta improvizacija, kao što je uvijek sa Andrašem i tokom ovog procesa, dosta toga je dospijelo u konačni oblik predstave. Drago mi je što postoji neki dio predstave koji je moj i što je to na kraju bilo nagrađeno’’, rekao je Kučov, dobitnik Sterijine nagrade za koreografiju 2021. godine.

Subotička sindikalna operetska gala, kako je podnaslov ove predstave, budi razumijevanje publike prema glumcima koji su pred njima. Slamajući četvrti zid i prethodno uspostavljene koncepcije, u publici se širi shvatanje, da to pred njima su isto ljudi, koji, kad se zastava spusti, nastaviće sa svojim životima isto kao svi ostali, bez obzira na to što se desilo na sceni. Stvara se empatija i poštovanje prema njima.

U predstavi, pored Kučova, glume Timea Filep, Andrea Verebš, Dina Dedović Tomić, Blanka Horvat, Gabor Mesaroš i David Buboš.

Bonus video: