Grad teatar - ovacije za Milenkovića, Suđića i Virtuoze: "Čuli su se kvalitet, energija i izvrsnost"

Publika na sceni između crkava je ogromnim aplauzima i stajaćim ovacijama vraćala umjetnike na bis više puta, a tokom tog dijela je bila u u prilici i da čuje jednu svjetsku premijeru

6464 pregleda 1 komentar(a)
Milenković i Suđić, Foto: Grad Teatar Budva
Milenković i Suđić, Foto: Grad Teatar Budva

Muzički program XXXVI festivala Grad teatar Budva nastavljen je 30. jula, na sceni između crkava u Starom gradu, nastupom Stefana Milenkovića, Bojana Suđića i festivalskog orkestra Virtuozi.

Tokom ovog muzičkog praznika publika je bez daha pratila Milenkovića, Suđića i Virtuoze dok su izvodili djela Čajkovskog, Sen-Sansa, Dvoržaka, Paganinija, Griga, Sarasatea i fon Supea.

Suđić je nakon koncerta kazao da je ovaj koncert zaista bio jedan muzički praznik, da su to osjetili i tokom proba, a posebno tokom izvođenja.

"Okupili smo se sa strahovito mnogo dobre energije, najvrsniji muzičari su bili dio ovog koncerta koji su to i pokazali, a ujedinjeni sa Stefanom koji je virtuoz kakvog nema to sve zajedno poprima jedan novi polet. Teško je podići se uvijek na onaj najviši nivo entuzijazma, ali je ovo bila jedna od tih prilika. Iako je ambijent na otvorenom, čuli su se kvalitet, energija i izvrsnost. Za sve nas je ovo zaista bilo prelijepo tako da se nadam ćemo to i ponoviti", kazao je Suđić i dodao da su Stefan i on dugogodišnji prijatelji i kolege.

Grad teatar Budva
foto: Grad Teatar Budva

"Puno puta smo svirali zajedno i svaki put je to na neki način neki novi praznik", naglasio je on.

Publika na sceni između crkava je ogromnim aplauzima i stajaćim ovacijama vraćala umjetnike na bis više puta, a tokom tog dijela je bila u u prilici i da čuje jednu svjetsku premijeru.

Suđić je kazao da je riječ o kolu Pašona koje inače sviraju, ali je za ovu priliku posebno napravljeno za Stefana Milenkovića i orkestar.

"Čuli smo jedan dijalog violine i orkestra. Stefan je odmah pristao da na jedan način to ujedinimo i da posolimo sa zvukom ovdašnjih krajeva, da bude blisko nama. Mogli smo vidjeti po publici da je svaka kompozicija bila kao da je iz naših krajeva i mislim da je to ono što je važno za Budvu - da bude i naša i svjetska i evropska i kulturno srce regiona. I ne samo da ima fantastičnu teatarsku produkciju svakog puta u okviru Grada teatra već se evo i pokazuje da ima sjajnu muzičku produkciju. Nadam se da će na tome i istrajati", kazao je Suđić.

Milenković je saglasan sa Suđićem da je ovaj koncert bio muzički praznik i istakao da je upravo to festival - mjesto gdje se slave život, muzika i ovakve saradnje.

"Bojan i ja se poznajemo decenijama, a u orkestru poznajem svakog muzičara. Oni sviraju u raznim orkestrima, a ovdje smo svi na jednom mjestu tako da to, u kombinaciji sa ovakvim programom koji je efektan, atraktivan i istorijski značajan u repertoaru za svakog violinistu koji je zahtjevan, jeste maksimum za neku razmjenu energije na ovom nivou i u ovakvom ambijentu", kazao je Milenković.

On je dodao i da je ambijent na sceni između crkava živopisan te da on takav i treba da bude na jednom ljetnjem festivalu.

"Porediti to sa nekom koncertnom salom je besmisleno. Ovo je bilo besprekorno ozvučeno, mi tu imamo taj medij između nas koji je tonac i koji ono što mi radimo treba da prenese publici, da do njih stigne kako smo ga i svirali. To je na svakom festivalu i bilo gdje izazov, a ja mislim da su oni to ovdje uradili odlično. Ovdje imate i prirodne kulise, mislim da je divno da se one iskoriste", kazao je Milenković i dodao da je ovaj program koncipiran samo za Budvu i da ga neće svirati na drugim mjestima.

"Ja ću neka djela svirati u narednom periodu. Repertoar se stalno mijenja, ali ova sekvenca djela i ovi kompozitori su bili napravljeni samo za Budvu", naglasio je Milenković.

Bonus video: