Aranđus i svijetu i "autoritetima" u lice sasuo istinu

Svojim sugrađanima i ostalim ljubiteljima njegove umjetnosti predstavio se sa tridesetak radova - mahom ulja na platnu velikih formata, sa za Aranđusa već karaketrističnim provokativnim i angažovanim motivima

5556 pregleda 5 komentar(a)
Sa izložbe u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Likovni događaj sezone u Tivtru – samostalna izložna najnovijih radova akademskog slikara Ivice Aranđusa, otvorena je sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu.

Poznati crnogorsko-njemački slikar Ivica Aranđus koji živi i radi na relaciji Tivat- Diseldorf, svojim sugrađanima i ostalim ljubiteljima njegove umjetnosti predstavio se sa tridesetak radova - mahom ulja na platnu velikih formata, sa za Aranđusa već karaketrističnim provokativnim i angažovanim motivima.

Nakon pauze od sedam godina tokom koje nije izlagao u svom rodnom gadu, Aranđus je ponovno oduševio brojnu domaću publiku, ali i inostrane posjetioce koji su pohrlili na veoma dobro posjećenu inauguraciju njegove izložbe nazvane "In Your Face", a koju je zvanično otvorio novinar i publicista Dragan Mihović.

"Lice, i kada ne progovara, ono ne ćuti. Lice je uvijek gola i nezaštićena istina, preko koje možemo tačnije od svih psihoanaliza dobiti dublju sliku o čovjeku i odrediti duh vremena. Šta slikara Aranđusa tako snažno vezuje za portret? Šta lijepa lica omogućavaju? On slika samo lijepa lica. Odgovorio je da ga ne pokreće ni inspiracija ni ljepota, pokreće ga jeza. Lica najdirektnije uzburkaju misli i dijalog sa unutrašnjim svijetom, čistim i bez maski je počeo. Tako njegovi portreti nisu romatična poigravanja, ni omekšavanja, već koncentrisana zagledanost umjetnika u problem kako naći izlaz za biće koje traži častan ulaz u svijet. Aranđus skida šminku i demaskira privide estetizirane stvarnosti, čisti temu od komplikovanih ukrasa i otvoreno jasno kaže šta misli", istakao je Mihović.

Ivica Anđuš
foto: Siniša Luković

Pojasnio je da se kroz novi Aranđusov stvaralački ciklus mogu naslutiti dva antropološka pravca.

"Jedan je ljepota mladalačke nevinosti, koja teži da se pojavi, predstavi kao nešto čisto i božje. Nasuprot tome, kontrolori koji vezuju svoj diskretan pogled za savršene ljepotice, ponekad i djecu kao neka službena lica, kojima je povjerena moralna zaštita. Aranđus ove zaštitnike slika kao tamnu silu. U blizini svake nevinosti već dežura crna mantija. Aranđus je nekoliko slika posvetio toj temi. Crkva i religija za našeg autora nisu bitni, on ih i ne priznaje. Njega zanimaju crne sjenke, koje prate čistotu i nevinost, koje kao demonske sile zaviruju u najtamniji unutrašnji svijet nade. Aranđusovo slikarstvo se ne povlači pred otvorenim pitanjima vremena, već, daleko od navika svake lokalne kulture, a u njegovom slikarstvu nema blaženog plandovanja ili ponavljanja", naglasio je Mihović.

Zaključio je da nas Aranđus kao umjetnik “izaziva, tako da nas vraća samima sebi, ali istovremeno vodi i daleko odavde".

Ivica Anđuš
foto: Siniša Luković

Kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović istakao je da je izložba Ivice Aranđusa svakako jedan od od umjetničkih vrhunaca ove godine u Tivtu i konstatovao da je riječ o "provokativnoj, angažovanoj i izložbi porukom."

"Nikoga ova postavka neće ostaviti ravnodušnim, upravo je ona sve ono što prava velika i duboka umjetnost i treba da bude", zaključio je Jovanović.

Najnoviji radovi Ivice Aranđusa publici, baš kao što je i naslov ove izložbe (In Your Face) bukvalno "u lice saspu" istinu o mnogim negativnostima koje se kriju u savremenom svijetu, posebo sa aspekta uloge sveštenstva (ne i Crkve kao institucije) u ljudskim životima. Lažni moral, pedofilija, propaganda i druge slične "mračne teme" Aranđus efektno dekonstruiše na svojim platnima, bukvačno "udarajuči šakom u glavu" posmatrača i tjerajući ga da se zamisli u kakvom zaparavo paseudoreligioznom i pseudomoralnokm svijetu svi mi živimo. Hrabro, angažovano i prorički – baš u maniru vrhunskog umjetnika svjetske klase kakav Ivica Aranđus nesumnjivo i jeste.

Bonus video: