Priča o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi

Promocija autobiografskog romana „Blank“ bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana večeras ispred Dvorca kralja Nikole u Baru

4101 pregleda 1 komentar(a)
Feđa Štukan, Foto: danas.rs
Feđa Štukan, Foto: danas.rs

Promocija autobiografskog romana „Blank“ bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana biće održana večeras na platou isped Dvorca kralja Nikole, u 21 čas, u okviru književnog programa ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa.

Feđa Štukan je stalni glumac Kamernog teatra u Sarajevu, predavač teorijskih predmeta u pilotskoj školi, vječiti padobranac i strastveni ljubitelj motora. Jedan je od rijetkih glumaca sa naših prostora koji je imao priliku da glumi s oskarovcima poput Benisia del Tora, Kolin Firta, Tim Robinsa, Bena Kingslija, kao i u filmovima Terensa Malika, Marka Vinterberga, Andjeline Džoli.

Njegov prvi autobiografski roman, prema riječima kritike, s pravom bi se mogao svrstati i među istorijske udžbenike. Napisan je na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao potencijalna građa za igrani film. Od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske A produkcije, „Blank“ je priča o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi.

Sam autor knjigu vidi kao najvišu tačku svog dugogodišnjeg aktivističkog rada, a kako ističe kritika, Štukan piše direktno, sažeto i jasno, puca pravo u glavu, bez ustezanja i previše reči.

U knjizi se nemilosrdno opisuje kako je biti u ratu, biti "navučen" i biti beznadežan, predočava se kako je izgubiti ljubav svog života, svojih prijatelja i živeti u zemlji u kojoj političari daju sve od sebe da spriječe dugoočekivani mir.

"Blank" je obavezna literatura na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori. Do sada je preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

Bonus video: