Filmski projekat „Sirin” u Sarajevu

Ostvarenje režisera Senada Šahmanovića našlo se u u “Work in Progress” selekciji “CineLink Industry Days-a” gdje će se sa još 11 filmova takmičiti za dvije važne nagrade

1433 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Crnogorski projekat “Sirin”, dugometražni igrani film u režiji Senada Šahmanovića koji zajedno s Klaudijom Botino potpisuje i scenario, našao se u “Work in Progress” selekciji ovogodišnjeg “CineLink Industry Days-a”, u okviru Sarajevo Film Festivala.

Selekcija uključuje 12 novih dugometražnih filmova, i to deset igranih i dva dokumentarna, koji će imati priliku da se predstave eminentnim profesionalcima iz industrije, s ciljem da učestvuju u finalizaciji projekata, daju savjete i poboljšaju šanse za distribuciju filmova.

Projekti će se takmičiti i za dvije nagrade: “Post Republic Award” u vrijednosti od 40.000 eura i “Turkish National Radio Television Award” u iznosu od 25.000 eura. O nagradama će odlučivati žiri koji čine: Vanja Kaluđerčić (International Film Festival Rotterdam), Marcin Luczaj (New Europe Film Sales), Esra Demirkiran (Turkish National Radio Television), Dennis Ruh (European Film Market) i Deniz Erel (The Post Republic).

”Radnja filma prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu dovešće je ponovo u zemlju svog porijekla - Crnu Goru”, navodi se u sinopsisu.

Uloge u filmu “Sirin” tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menažer produkcije Filip Poleksić.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti Jure Pavlović iz hrvatske kuće “Sekvenca”, iz Albanije Dritan Huqi i kompanija “On Film Production”, Fatmir Spahiu iz producentske kuće “Buka” s Kosova i Alem Babić iz Bosne i Hercegovine i kompanije “Dokument”.

Projekat su podržali: Filmski centar Crne Gore, kao i Albanije i Kosova, Hrvatski audio-vizuelni centar, ali i prestižni Eurimaž - filmski fond Savjeta Evrope, Eurimages.

Bonus video: