FFHN najavljuje detalje 35. izdanja

Pored poznatih dobitnika nagrada za životno djelo, poznati su i članovi žirija takmičarskog programa studentskog filma

3742 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

O nagradama takmičarskog programa studentskog filma 35. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala (FFHN-MFF), odlučivaće žiri koji će činiti: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica, najavili su organizatori.

”Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvatiće kratkometražne studentske filmove (igrane, dokumentarne, ekperimentalne, animirane), autentičnog autorskog pristupa i hrabrih vizija. U selekciji se razmatraju škole iz Jugoistočne Evrope, sa posebnim osvrtom na akademije i fakultete iz regiona. Program je selektovala scenaristkinja Maja Todorović, a filmovi se mogu pogledati u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina”, poručuju organizatori.

De Sej je sa producentskom kućom “Arizona Films” uključen u više od 60 dugometražnih umjetničkih filmova koji se prikazuju na filmskim festivalima, evropskim televizijskim kanalima i onlajn platformama. Studirao je građevinarstvo na Državnom institutu za primijenjene umjetnosti u Lionu. Radio je jednu deceniju u filmskoj redakciji francuskog televizijskog kanala “Canal+”, gdje je bio umjetnički direktor, a potom je radio i u javnom emiteru “France 2”, nakon čega je postao nezavisni producent 2000. godine.

Ljuca je reditelj poznatih domaćih filmova koji su prikazivani na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima, gdje su i nagrađivani. Filmsku režiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Pored režije, radi i kao psihodramski terapeut i TA savjetnik.

Kusturica je dramaturgiju diplomirala na Akademiji umjetnosti u Beogradu. Trenutno radi kao prevodilac sa francuskog na srpski jezik, a deset godina je radila kao selektor na filmskom festivalu Kustendorf.

Jubilarni, 35. FFHN - MFF biće održan od 22. do 28. avgusta, pod sloganom “Mi smo djeca filma”. Ranije je saopšteno i da festival ove godine dodjeljuje nagrade za životno djelo, po odluci Savjeta manifestacije od nacionalnog značaja. Nagrade dobijaju direktor fotografije Bojan Bazeli, reditelj Želimir Žilnik i glumica Vesna Pećanac.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Bojanu Bazeliju, direktoru fotografije iz Herceg Novog i Los Anđelesa, “za poseban doprinos kinematografiji, koji se ogleda u izvanrednim umjetničkim i zanatskim doprinosima koje je postigao tokom svoje višedecenijske holivudske karijere”.

Želimiru Žilniku nagrada je dodijeljena za izuzetan doprinos regionalnoj i svjetskoj kinematografiji.

”Autorski komentar Želimira Žilnika je širokog opsega i propituje kompleksna istorijska, politička, sociološka i filozofska preplitanja, zbog čega će njegov rad uvijek biti aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije”, obrazložio je Savjet.

Nagrada za životno djelo dodjeljena je Vesni Pećanac za umjetnički značaj kojim je gradila svoje uloge tokom višegodišnje karijere, postajući tako prepoznatljiv element kinematografije regiona.

”Likovima žena koje prepoznajemo svakodnevno, a koje je Vesna Pećanac okarakterisala u filmovima Živka Nikolića, kao i mnogim drugim na filmu i u pozorištu, ostaće vječno urezani u naša lična, ali i kolektivna sjećanja, ogledajući izuzetno složen društveni i kulturni kontekst i, posebno, poziciju žene u njemu”, ističe Savjet festivala.

Pored navedenih, u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka, FFHN će dodijeliti i dvije Povelje zahvalnosti filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović. One su, pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, priznanja zavrijedile i time što su već duže vremena angažovane za brigu o našoj celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

Nagrade za životno djelo i Povelje zahvalnosti biće uručeni na ceremoniji otvaranja Festivala, na tvrđavi Kanli Kula.

Pored pomenutih, biće dodijeljene i nagrade u tri takmičarske selekcije - dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma, Grand Prix - Zlatna mimoza za najbolji film, Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu, Nagrada “Milan Žmukić” za doprinos Festivalu, Plaketa “Zoran Živković” za Grand Prix Festivala, Nagrada “FEDEORA” žirija i Adriatic Audience Award, koju dodjeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije.

Bonus video: