Ljepota dualizma i emocije

Postavka će biti otvorena večeras u Tivtu u 20.30 časova, a objedinjuje 11 djela nastalih tokom posljednjih pet godina autorkinog stvaralaštva

2142 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba slika “Dodir stakla - Emocija” beogradske umjetnice Jelene Borovčanin biće otvorena večeras u Tivtu, u holu upravne zgrade Porto Montenegra, bivši Dom vojske, u 20.30 časova.

”Ljepota dualizma i emocije kao jedina mogućnost dosezanja slobode su lajt motivi kratkog, ali intenzivnog i atipičnog stvaralačkog puta ove neobične umjetnice. Kuriozitet postavke su djela jedinstvene tehnike, u kojima je vješto artikulisana kombinacija akrilika i staklenih detalja, kroz koju Jelena Borovčanin istražuje mogućnosti materijala specifične energije integrisanog u akrilne slike raznovrsnih motiva. Na taj način neposredno manifestuje nesputanost, želju za individualnošću i dualizam duše i tijela”, ističe likovna kritičarka Maja Živanović.

Jelena Borovčanin
foto: Promo

Borovčaninova je slikarka snažnih osjećanja i izrazite životne energije, a ovom izložbom daje svoje viđenje stvarnosti, ali i nadrealnog. Ona u dijalogu boja i oblika objedinjuje 11 djela nastalih u posljednjih pet godina stvaralaštva.

”Na taj način, publika može fino da prati njen razvojni put... od prvobitnih slika reminiscencije na secesiju do najnovijih okrenutih izgubljenoj ljudskosti”, dodaje Živanović.

Ona ističe da su u djelima ove umjetnice stalni motivi sidra, znamenja sigurnosti i stabilnosti, ponegdje diskretno naznačeni, mada češće nosioci priče, ali i voda i nebo, kao simboli neukrotivog i nedostižnog.

”Intimna likovna razmišljanja Jelene Borovčanin su istovremeno i univerzalna, jer - iako izmještena iz očekivanog konteksta - bojom i sjajem stakla pokreću doživljaj slika kod svakog gledaoca. Svojom osobenom senzibilnošću, ona ne opisuje vidljive stvari, već stvara vizije”, poručuje Živanovićeva, a zainteresovana publika se u to može uvjeriti tokom trajanja izložbe, odnosno do kraja avgusta.

Bonus video: