Filmovi u kojima ćete prepoznati sebe i svijet oko sebe, ili ući u neki drugi

Selekcija studentskih filmova iz šireg regiona, po izboru Maje Todorović, na programu je od 23. do 27. avgusta u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina

3967 pregleda 0 komentar(a)
U selekciji i film “Mir” studenta FDU Cetinje Gabriela Camaja, Foto: FDU Promo
U selekciji i film “Mir” studenta FDU Cetinje Gabriela Camaja, Foto: FDU Promo

Selekcija koja broji 29 studentskih filmova sa deset fakulteta i akademija iz šireg regiona biće pred publikom u Herceg Novom, na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film festivalu.

Studentske filmove je selektovala scenaristkinja Maja Todorović, a na programu su od 23. do 27. avgusta u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, koji je proteklih nedjelja uređen.

”Filmovi koji su se našli u ovoj selekciji su vrlo raznoliki u svakom segmentu, ali ono što im je zajedničko jeste hrabrost da se iskreno i bez predumišljaja bave temama koje ih zaista zanimaju (a ne koje su ‘popularne’ ili ‘poželjne’) i to na način na koji osjećaju da treba, ne jureći da imitiraju stilove ‘velikih’ i priznatih autora ili autorki”, ističe selektorka Todorović.

Todorović
Todorovićfoto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Ona napominje i da je većina ovih filmova rađena u vrijeme kad su na snazi bile mjere i ograničenja usljed korona virusa, što je umnogome uticalo na rad, otežalo pripreme i snimanje, ali nije sputalo kreativnost autora i autorki.

”Vjerujem da vas nijedan od ovih filmova neće ostaviti ravnodušnim i praznim - u njima možete pronaći i prepoznati sebe i svijet oko sebe, ili ući u “drugi svijet”, ali opet se vratiti na (samo)spoznaju. U ovim autorima i autorkama leži budućnost filma. Oni su djeca filma”, poručuje Todorović, Novljanka koja je odras(ta)la uz Festival i čiji filmovi su bili prikazivani u ovom segmentu programa.

Osim filmova u takmičarskom dijelu, ove godine su na programu i dva ostvarenja van konkurencije: “Going Diaspora” Damira Mehića i “Sjeverni pol”, kratki igrani film Marije Apčevske.

”Mehić je student prve godine Filmske škole u Lođu u Poljskoj s kojom smo, zahvaljujući Damiru, ostvarili saradnju i u planu je da se iduće godine u selekciji nađu i filmovi s ove filmske škole”, objašnjava Todorović.

Žiri takmičarskog programa studentskog filma
Žiri takmičarskog programa studentskog filmafoto: Promo

Film Marije Apčevske je imao svjetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu, a zahvaljujući uspjehu i nagradama na festivalima, našao se među kratkim filmovima koji se kvalifikuju da budu nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. Autorka filma je kao studentkinja FDU Skopje bila u studentskoj selekciji festivala sa svojim filmom “Bardo”.

Program selekcije studentskog filma otvaraju četiri filma studenata Nacionalnog univerziteta za pozorište i film I. L. Caragiale iz Bukurešta, i to: “S ljubavlju, vaš sin” čiji autor je Stefan Lordache, “Kada se oblaci zbliže” koji potpisuje Daniel Iulian Popa, “Dan kada je Vali pomjerio svoj TV” Vladuta Iosefa, “Ljubavne priče u pokretu” Carine Dașoveanu i “Planiranje ljeta” koji potpisuje Alexandru Mironescu, kao i dva ostvarenja s Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, “Mir” autora Gabriela Camaja i film Andrije Mugoše ”Ječam žela”.

Na programu za 24. avgust su ostvarenja studenata sa Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd: “Izgubljeni dani” Jovane Avramović, “Krotki” Jovana Dimovskog, “Polica” Matije Lukača, “Za vikend gajbi lastom s autokomande u 15 do 5 da ne bih plaćao peronsku 170 dinara” autora Danila Lazovića i film “Miladin Đorović” koji potpisuje Novak Šipetić. Iste večeri biće prikazan i film “Luča mikrokozma” Milana Bajčetića, studenta Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Treće večeri ovog programa, 25. avgusta, studentkinja Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Isidora Ratković predstaviće se filmom “Zašto ne zaplešeš?”, a Akademija dramske umjetnosti Zagreb ostvarenjima pet studenata: “Hej, hvala i tvojima” Denisa Komljenovića, “Sama” Borne Zidarića, “Fender” Bojana Radanovića, “Tuđa posla” Andrije Tomića i “Dete” Karle Jelić.

Na programu za 26. avgust su ostvarenja s Akademije za pozorište, radio, film i televziju iz Ljubljane: “A noć ostaje” Anžea Grčara, “Slatki snovi, mama” Aljoše Nikolića, “Susjedi” Juša Hrastnika i “Rodna gruda” Filipa Jembriha. Iste večeri biće prikazani i filmovi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka: “Koraci” Vuka Rađena i “Kad jutro svane” Karmen Obrdalj.

Posljednjeg dana programa 27. avgusta publici će se predstaviti studenti Akademije umjetnosti Beograd filmovima “Na margini” autora Jovana Dopuđa i “Između nas” Ane Butigan, kao i Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje ostvarenjima “Progesteror(n)” Tine Veličković i “Otuđenost” Aleksandra Nestorovskog. Iste večeri biće prikazani i vantakmičarski filmovi “Sjeverni pol” i “Going diaspora”.

Žiri koji će odlučivati o nagradama takmičarske selekcije studentskog filma čine: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica.

Jubilarni 35. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom “Mi smo djeca filma”. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture “Herceg-fest”.

Bonus video: