"Mi smo djeca filma"

Dokumentarci stvarniji od stvarnosti

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival objavio program takmičarske selekcije dokumentarnog filma

5948 pregleda 0 komentar(a)
Selektor programa, Sead Šabotić, Foto: Ema Bednarz
Selektor programa, Sead Šabotić, Foto: Ema Bednarz

Takmičarska selekcija dokumentarnog filma na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film (FFHN - MFF) festivalu donosi uzbudljiv, nepredvidljiv i slobodan program koji čini 25 filmova različitih formi, ali ujedinjenih u želji za novim i drugačijim, navodi se u saopštenju festivala.

Selektor ovog segmenta je crnogorski reditelj Sead Šabotić, a filmovi će biti prikazani u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića, od 23. do 27. avgusta, svake večeri u 21 čas. Nakon projekcija najavljeni su i razgovori s autorima.

"Nakon kratke pauze FFHN - MFF će ponovo prikazivati dokumentarne filmove i ponovo zovemo publiku da prisustvom projekcijama izgradimo povjerenje. Program nam donosi filmove iz različitih krajeva svijeta pozivajući publiku da aktivno učestvuje i promišlja teme koje opsjedaju autore. Život je jedan, ma gdje bili!", poručuje selektor Šabotić.

Prilikom odabira filmova, vodio se, kaže, idejom da kreativni autorski pristup ima prednost nad temom, ličnostima, događajima, mjestima, pojavama ili idejama tretiranim u filmu.

"Očekuju nas dokumentarni filmovi koji su stvarniji od stvarnosti, a kada ih pogledate sebi ćete reći: 'Ovo je nešto čemu vjerujem, ovo zaista jeste život pročišćen od laži'. Dokumentarizam nije samo puko bilježenje već promišljanje stvarnosti koja se katkada oblikuje. Dokumentarni filmovi mijenjaju žanrove, oblike i estetike i postaju beskrajna kinematografska igra u kojoj često ne vidimo granicu između dokumentarne i igrane forme... Nameće nam se pitanje da li uopšte i treba da vidimo liniju razdvajanja. Dokumentarista teži da nam otvori prozor u tuđe dvorište. Otvarajući prozor, on potpisuje nepisani ugovor s gledaocem o povjerenju. On zna da ne smije da naruši to povjerenje i njegovo jedino oružje su istina i estetika", navodi Šabotić.

Program ove selekcije čine novija ostvarenja iz Evrope i svijeta. Publika će prvog dana imati priliku da u dvorištu Kuće nobelovca pogleda filmove: "81 metar" u režiji Janis Abele, "Baba Janja" Anta Zlatka Stolice, "Kopno koje se uzdiže i spušta" čiji je autor Moona Pennanen, "U ritmu riječi" Eliane Esther Bots i "Druže Tito, nasljeđujem" Olge Kosanović.

Narednog dana na programu su: "Haulout" koji potpisuju Maxim Arbugaev i Evgenia Arbugaeva, "Aralkum" Daniela Asadi Faezija i Mile Zhluktenko, "Agrilogistika" koji potpisuje Gerard Ortin Castellvi, "Bjelko" Almira Zoletića i "Noć" autora Tsai Ming-Lianga.

Dokumentarni film crnogorskog reditelja Vladimira Perovića "Mir naše Gospe" biće prikazan 25. avgusta, zajedno s ostvarenjima: "Sjutra je vodena palata" Juanite Onzage, "Gnijezdo" čiji autor je Hlynur Palmason, "Priručnik" Pavela Mozhara i "Neka vrsta intimosti" Tobija Bula.

Ostvarenje "Prilagođeni" Dejana Petrovića iz Srbije biće prikazano 26. avgusta, a zatim i: "Glasno da nas nebo čuje" autorke Lavinia Xausa, "Moje šake u tvojima" Florenta Remija, "Duga loza dama" autorskog dua Rayka Zehtabchi i Shaadiin Tome i iranski film "Voda, vjetar, prašina, hljeb" koji potpisuje Mahdi Zamanpoor Kiasari.

Posljednjeg dana na programu je još pet ostvarenja: "Spirala" Marije Silvije Esteve iz Argentine, koprodukcija Slovenije i Francuske "Bakin seksualni život" Urške Đukić i Emilie Pigeard, "Sreća je putovanje" Ivete Lukas i Patrika Bresnana, "Pismo San Zo Hthveu" Petera Loma i "Bez struje" Teodore Barat.

Odluku o nagradama u selekciji dokumentarnog filma donijeće žiri u sastavu: reditelj Samir Karahoda, reditelj Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović.

Ovogodišnji 35. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom "Mi smo djeca filma". Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture "Herceg-fest".