Tragom ikonopisaca i slikara koji su stvarali dva vijeka

“Bijelo Polje ovim susretima pokazuje poseban odnos i poštovanje prema slikarima i ikonopiscima Lazovićima, jer su to svojim radom i djelovanjem zaslužili, ali značaj manifestacije je svakako promocija i uključivanje mladih slikara koji stvaraju savremena”

5031 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Četvrti Internacionalni likovni susreti "Slikari Lazovići”, koje organizuje JU Muzej Bijelo Polje, svečano su otvoreni večeras u dvorištu muzeja.

Narednih pet dana u slikarskoj koloniji, koja će se održati u gradskom parku i dvorištu Muzeja, svoje umjetničko nadahnuće pokazaće desetak umjetnika iz Crne Gore i okruženja, koji će svoj umjetnički habitus magičnim potezima četkice prenijeti na platno gdje će pokušati široj javnosti da približe bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Bijelog Polja i Crne Gore.

Direktor JU Muzej Bijelo Polje Željko Raičević podsjetio je da je slikarska kolonija osnovana sa namjerom popularizacije tradicionalnog i savremenog slikarstva grada, te da manifestacija doprinosi očuvanju bogatog likovnog i opšte kulturnog nasljeđa ovih prostora, a samim tim i unapređenju cjelokupne kulturne scene cijele Crne Gore.

“Bijelo Polje ovim susretima pokazuje poseban odnos i poštovanje prema slikarima i ikonopiscima Lazovićima, jer su to svojim radom i djelovanjem zaslužili, ali značaj manifestacije je svakako promocija i uključivanje mladih slikara koji stvaraju savremena”, kazao je Raičević, dodajući da će ta djela uskoro postati naše kulturno nasljeđe.

Istoričar umjetnosti iz Gornjeg Milanovca Radoš Gačić, otvarajući izložbu istakao je da manifestacija posvećena porodici Lazović ima za cilj da nastavi tragom ikonopisaca i slikara koji su stvarali kroz dva vijeka.

“Pored toga, ova ustsanova nastavlja da baštini i sve ono što je nastalo i što će nastajati tokom trajanja ove internacionalne manifestacije, kazao je umjetnik, dodajući da je njegovanje tradicije slikarske kolonije obaveza svih. Četvrti likovni susreti počeli su predstavljanjem izložbe radova nastalih tokom dvije godine.

Program je vodila Slađana Bubanja Merdović, a u zabavnom dijelu programa nastupila je bjelopoljska grupa Akustična gitara.

Organizator manifestacije je JU Muzej Bijelo Polje, a pokrovitelji su porodica Lazović i Opština Bijelo Polje.

Bonus video: