Srce Sarajeva za "Sigurno mjesto"

Pobjednički film 28. SFF-a “Sigurno mjesto”, debitantsko dugometražno igrano djelo Jurja Lerotića, osvojio je i nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih bioskopa za najbolji film u kategoriji igranog filma, te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima

8081 pregleda 0 komentar(a)
Foto: sff.ba
Foto: sff.ba

Film “Sigurno mjesto” hrvatskog reditelja Juraja Lerotića osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film 28. Sarajevo Film Festivala, a Lerotić je dobio i nagradu za najboljeg glumca. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Muzej revolucije” Srđana Keče iz Srbije.

Srce Sarajeva za najbolju režiju u takmičarskom programu igranog filma 28. SFF-a, koji je svečano završen 19. avgusta, dobila je Maryina Er Gorbach za ukrajinsko-turski film “Klondike”.

Najboljom glumicom proglašena je Vicky Krieps za ulogu u filmu “Korset”, koprodukciju Austrije, Luksemburga, Njemačke i Francuske, odlučio je žiri koji su činili austrijski reditelj i scenarista Sebastian Meise, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Lucile Hadžihalilović iz Francuske, rediteljka i scenaristkinja Antoneta Alamat Kusijanović iz Hrvatske, glumac Milan Marić iz Srbije i producen i konsultant Katriel Schory iz Izraela.

Pobjednički film 28. SFF-a “Sigurno mjesto”, debitantsko dugometražno igrano djelo Jurja Lerotića, osvojio je i nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih bioskopa za najbolji film u kategoriji igranog filma, te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima. Lerotićev film prethodno je trijumfovao na 75. Filmskom festivalu u Lokarnu, osvojivši nagrade za najboljeg reditelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film u okviru takmičarskog programa Concorso Cineasti del presente.

Nastao u produkciji Pipsera, Lerotićev film govori o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procjep u svakodnevici tročlane porodice. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i redukovana je na ono najakutnije - spasiti bližnjeg. Film je zasnovan na ličnom iskustvu autora Lerotića, koji ujedno igra i glavnu ulogu, pored Gorana Markovića i Snježane Sinovčić Šiškov.

Prema odluci žirija SFF-a za dokumentarni film, koji su činili reditelji Hilal Baydarov iz Azerbejdžana i Salome Jashi iz Gruzije, te umjetnička direktorka festivala Movies that Matter u Holandiji Margje de Koning, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, osvojio je “Muzej revolucije” Srđana Keče, koprodukcija Srbije, Hrvatske i Češke o postjugoslovenskim društvima kroz priču o nikada dovršenom projektu izgradnje velikog muzeja u Beogradu, planiranog u slavu revolucije naroda Jugoslavije..

Najboljim kratkim dokumentarnim filmom proglašen je “Mi… kompozicija”, kosovsko-njemačka koprodukcija u režiji Visara Jusufija.

Nagrada za ljudska prava dodeljena je hrvatskom filmu “Veće od traume” Vedrane Pribačić.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je ukrajinsko-slovačkom filmu “Krhko sjećanje” Igora Ivanka, a u programu kratkog dokumentarnog filma hrvatskom ostvarenju “Babajanja”, čiju režiju potpisuje Ante Zlatko Stolica.

U konkurenciji kratkog filma Srce Sarajeva dodijeljeno je mađarsko-rumunskom ostvarenju “Naopako” Balaša Turaija, koje se time kvalifikovalo i za nominaciju za Oskara - odlukom žirija koji su činili Ido Abram iz Eye Film Filmmuseuma u Holandiji, francuska rediteljka Morgane Dziurla-Petit i reditelj Christos Massalas iz Grčke.

Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je austrijsko-grčkom filmu “Pet poslijepodne kraj mora” Valentina Stejskala.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dodijeljeno je hrvatskom “Nije zima za komarce” Josipa Lukića i Klare Šovagović – odlukom žirija koji su činili kreativna konsultantkinja i kustoskinja Ludmila Cvikova (Slovačka, Holandija), izraelska rediteljka Maya Dreifuss i predavač na Univerzitetu umjetnosti u Amsterdamu Nduka Mntambo.

Specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti dodijeljena je britansko-američkom filmu “Poslije sunčanja” Charlotte Wells, a odluku je donio žiri koji su činili rediteljka, video umjetnica i istraživačica Marta Popivoda iz Srbije, rediteljka Selma Spahić iz Bosne i Hercegovine i producent i scenarista Miguel Valverde iz Portugala. U tom filmu glavna junakinja se prisjeća zajedničke radosti i vlastite melanholije odmora koji je provela sa ocem prije 20 godina.

Ranije su dodijeljene nagrade Srce Sarajeva za TV serije, a trijumfovala je hrvatska serija “Područje bez signala” u kategoriji dramskih, dok su među komedijama nagrade pobrale srpske serije “Advokado” Nikole Pejakovića i “Čudna ljubav” Nikole Koja.

Program 28. SFF-a zatvoren je svjetskom premijerom filma "Praznik rada" bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, u okviru Open Air programa.

Sarajevo film festival prikazao je od 12. do 19. avgusta čak 235 filmova iz 62 zemlje, raspoređenih u 19 programskih celina, a otvoren je filmom “Trougao tuge” nagrađivanog švedskog reditelja Rubena Ostlunda, kome je uručeno Počasno Srce Sarajeva, kao i ukrajinskom scenaristi, reditelju i producentu Sergeju Loznici, kome je priređena i retrospektiva.

Zvijezda 28. SFF-a bio je i danski glumac Mads Mikelsen, kome je uručeno Počasno Srce Sarajeva koje mu je dodijeljeno prije dvije godine, ali ga zbog okolnosti izazvanih pandemijom nije dosad primio.

Počasno Srce Sarajeva uručeno je i američkom glumcu, reditelju, dramskom piscu i autoru Džesiju Ajzenbergu uoči projekcije filma "Nakon što spasiš svijet“, njegovog rediteljskog dugometražnog prvijenca.

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28- SFF-a je i američki reditelj i scenarista Pol Šreder, a tim povodom održana je specijalna projekcija njegovog filma “Kockar”.

Bonus video: