Multimedijalna „Crnogorska bajka”

Premijerno izveden jedinstven autorski komad za klavir i gitaru s autorskim kompozicijama i naracijom, a duo Ana Vukazić i Veljko Ivanović najavljuju i gabaritnije obrise djela u budućnosti

6648 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragica Orlandić
Foto: Dragica Orlandić

Multimedijalni koncert za klavir i gitaru koji obuhvata 12 autorskih kompozicija uobličenih naracijom autora Veljka Ivanovića u njegovoj gitarskoj i izvedbi poznate crnogorske pijanistkinje Ane Vukazić, premijerno je izveden u ponedjeljak u Baru na punom platou Dvorca kralja Nikole, u okviru programa “bARS”, 35. Barskog ljetopisa.

Muzički segment komada upotpunjen je autorskim pripovijetkama, a cjelokupan događaj i izvedbu mnogobrojna publika je ispratila glasnim aplauzima.

Autor muzike i pripovijetke, inspirisane etno i tradicionalnim motivima Crne Gore, Veljko Ivanović istakao je da je cijela ideja o ovom projektu nekako “sama stigla”.

Ivanović
Ivanovićfoto: Dragica Orlandić

”Bavio sam se uglavnom rok i hevi muzikom, ali kako sam dostizao određene godine, a i živio u Beogradu, javljala se neka nostalgija koju sam ispoljio kroz ove kompozicije. Prva pjesma je i nastala u vozu Bar - Beograd. Sve ove kompozicije i taj etno nešto su arhi u čovjeku i samo se javi”, kazao je Ivanović nakon koncerta.

Kompozicije “Bog mora”, “San”, “Ratnički ples”, “Vilinska šuma”, “Vizantijske oči” neke su od kompozicija koje su upotpunjene pripovijetkom, a Ivanović objašnjava da je uvodna naracija zajedničko rješenje dua, u želji da numere njome budu i uokvirene.

”Kada smo se usmjerili na tu ideju o pripovijeci, shvatio sam da zapravo ta priča postoji od starta jer su je i same kompozicije ispričale. Dok smo radili muziku, opisivali smo događaje i to nas je ponijelo”, objasnio je on.

Ana Vukazić
foto: Dragica Orlandić

Profesor klavira i korepeticije u muzičkoj školi u Baru, Ana Vukazić premijeru je opisala kao kulminaciju dugog procesa.

”Na ovom projektu smo dugo radili. Ta energija se akumulirala i prosto je to večeras eksplodiralo u emotivnom smislu”, dodala je ona komentarišući snažan naboj koji se osjećao tokom cijelog koncerta.

Iako aktivno koncertira kao solista, klavirski saradnik i član je nekoliko kamernih sastava, proces rada na ovom projektu bio joj je, kaže, veoma interesantan i neobičan.

”Mislim da je toliko toga čučalo u Veljku, pa sam željela da svu tu muziku uklopimo u pijanizam prije svega. Nadam se da smo uspjeli da nas cijela priča odvede u pijanističke, tj. klavirske momente i atmosferu s obzirom da nam je klavir, kao instrument, bio inspiracija i htjeli smo iskoristiti sve njegove tehničke i koloritne mogućnosti”, rekla je Vukazić.

Vukazić
Vukazićfoto: Dragica Orlandić

Ivanović je posljednjih godina usmjeren na muziku inspirisanu filmom i orkestrom, pa su tako i neke kompozicije koje je stvarao u glavi bile više za orkestar, ali su se umjetnici usaglasili da u fokusu budu klavir i gitara, s obzirom na to da rade zajedno.

”Pošto smo na projektu radili Ana i ja, gledali smo da sve to ‘spakujemo’ u klavir. S jedne strane, ovo jeste zaokružena priča u malom, ali postoji iskra koja će, vjerujemo, pokrenuti opsežniju priču. To je sada lakši dio posla, iako izgleda strašno - 50 ljudi na sceni”, rekao je Ivanović.

Oboje imaju u planu da “Crnogorska bajka” u budućnosti postane gabaritnija, a sve osluškujući želje i potrebe publike, dodaje Vukazić.

”Malo ćemo osluškivati publiku, vidjećemo gdje će nas sve odvesti, na čemu treba dodatno raditi, poboljšati. U svakom slučaju, imamo velike planove s obzirom na to da je zamišljeno da cijeli projekat bude orkestarski i da ga prati hor”, otkrila je Vukazić.

Bonus video: