Monografija o braći Bocarić, Anastasu i Špiru

Promocija knjige “Putnici sa kistom” autorke Dragane Ivanović biće predstavljena danas u Budvi, na Trgu između crkava u 21 čas

2238 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Nova knjiga iz izdavaštva Narodne biblioteke Budve, monografija o braći Bocarić (Anastasu i Špiru) pod nazivom “Putnici sa kistom” autorke, istoričarke umjetnosti, Dragane Ivanović biće predstavljena danas, na šestom Književnom festivalu “Ćirilicom” u Budvi, na Trgu između crkava u 21 čas.

O djelu koje donosi priču o dvojici braće, rođenim Budvanima, govoriće recenzentkinje, istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Snežana Ivović. Direktorica Narodne biblioteke, Mila Baljević ističe da je djelo od velikog značaja, kako za Budvu, tako i za crnogorsko kulturno nasljeđe.

I istoričarka umjetnosti Ivović u svom osvrtu na monografiju takođe konstatuje da ona predstavlja dragocjeno svjedočanstvo o dvojici velikana, svestranih likovnih stvaralaca...

”Prateći njihov rad i životni put od početaka do sticanja statusa cijenjenih stvaralaca kako u Crnoj Gori tako i u drugim sredinama (Grčkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini), autorka uporedo prati i turbulentna istorijska dešavanja kojima su ovi umjetnici bili neposredni svjedoci i sudionici. Detaljnom stručnom analizom, hronologijom i mnoštvom priloženih dokumenata i reprodukcija, Dragana Ivanović je ovim djelom, upotpunjenim do sada nepoznatim podacima, rađenim strpljivo, posvećeno i s velikom ljubavlju i entuzijazmom, postavila temelje za dalje proučavanje prvih školovanih crnogorskih slikara. Djelo braće Bocarić, koje predstavlja nezaobilazan segment za razumijevanje razvojnih tokova likovnog stvaralaštva i istorijsko-društvenih prilika s kraja XIX i prve polovine XX vijeka u Crnoj Gori i šire, prezentovano je na najbolji način ne samo stručnoj, već i široj publici”, zapisala je Ivović.

Štampanje ove impozantne monografije, s prevodom na engleski jezik, podržala je Turistička organizacija Opštine Budva. Prevod sa našeg na engleski jezik potpisuju Danijela Božović i Gordana Ljubanović.

Luksuznost i značaj ovog izdanja prepoznala je i istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković koja svoju recenziju zaključuje riječima:

”Likovni stvaraoci braća Bocarić, Anastas i Spiridon Špiro, grčkog porijekla, školovani u Atini i Veneciji, rođeni Budvani, kosmopolite, dobili su zasluženu, izvanrednu i pažnje vrijednu monografiju čija je autorka uvažena istoričarka umjetnosti Dragana Ivanović, koja je dala primjer kako se treba odnositi prema velikanima crnogorskog kulturnog nasljeđa koji svojim umjetničkim djelom i angažovanošću predstavljaju i respektabilan dio kulturne baštine drugih zemalja”, poručila je ona.

Dragana Ivanović, istoričarka umjetnosti i muzejski savjetnik, završila je Filozofski fakultet, grupa za istoriju umjetnosti u Beogradu. Karijeru je započela u Budvi kao prvi istoričar umjetnosti u svom gradu u RO “Stari grad” gdje je sa stručnim timom radila na obnovi budvanskog starog jezgra poslije zemljotresa 1979. godine. Pisala je za brojne medije, stručne časopise, zbornike, autorka je i više od pet stotina bibliografskih jedinica o slikarima i tekstova za kataloge... Autorka je i organizatorka velikog broja samostalnih i kolektivnih izložbi umjetnika s prostora Crne Gore i regiona.

Bonus video: