Novim čitanjima afirmisati i popularizovati umjetnost

Anastazija Miranović priča o multimedijalnom art projektu “Mediteranske priče” kojim će večeras ispred Dvorca kralja Nikole biti zatvoren 35. Barski ljetopis

5811 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DoA
Foto: DoA

Multimedijalnim art projektom “Mediteranske priče” biće večeras stavljena tačka na bogat program ovogodišnjeg 35. izdanja Barskog ljetopisa. Publika će od 21 sat ispred Dvorca kralja Nikole imati jedinstvenu priliku da uživa u izložbi slika crnogorske likovne umjetnice Sonje Đuranović, kao i dizajnerskoj kolekciji koju je za ovu priliku osmislila istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović.

Anastazijina kolekcija inspirisana je Sonjinim slikama iz opusa “Vrtovi” i “Kakatusi su sada lale”.

”Svedena predmetnost samorazvojnih formi, instinktivna arabeska i intuitivna estetika građena intenzivnim, istovremeno, suptilnim koloritom, karakterišu stvaralaštvo Sonje Đuranović. Modeli u svili Anastazije Miranović s reprodukcijama Sonjinih slika, svedenošću modelovanja/forme daju slikama potrebnu trodimenzionalnu mobilnost/vitalnost, uz zadržavanje/neremećenje njihove osnovne estetsko-značenjske upečatljivosti/znakovnosti”, navodi se u najavi ovog multimedijalnog art projekta, te se ističe da kreativno, intuitivno prepoznavanje i “poštovanje instinktivnog sloja u sopstvenom biću” čini sinergetsku, kohezionu kopču artističkih priča Sonje Đuranović i Anastazije Miranović.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Kompletno veče dodatno će oplemeniti crnogorska umjetnica Andrea Demirović sa svojim bendom koja će ljubiteljima akustičnog zvuka prirediti jedinstven doživljaj uz obrade domaćih i stranih, publici dobro poznatih, pjesama.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Miranović, koja iza sebe ima nekoliko revija gdje su joj za inspiraciju poslužila umjetnička djela crnogorskih slikara, priča o novoj kolekciji za “Vijesti” i otkriva šta sve donosi večerašnji art projekat....

Za zatvaranje Barskog ljetopisa pripremili ste multimedijalni art projekat “Mediteranske priče”. Za ovaj događaj dizajnirali ste kolekciju inspirisanu slikama Sonje Đuranović. Koliko je bilo teško Sonjine ideje s platna preseliti na svilu?

Godinama pratim stvaralaštvo Sonje Đuranović. Njena umjetnost plijeni vitalističkom energijom, radošću življenja, mediteranskim koloritom. Moglo bi se reći da smo se pronašle na tragu instinktivnog, intuitivnog prepoznavanja. U mom radu Sonjine dvodimenzionalne slike dobile su mobilnost i treću dimenziju, postale su “hodajuće slike”.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Svakako, izazov je bio i u egzekutivnom dijelu - adekvatnom prenosu kolorita i motiva. U tom kontekstu, svedenošću forme modela nastojala sam da krojevima i modelovanjem što manje remetim cjelinu slike, da zadržim njihovu upečatljivost i prepoznatljivost.

Sonja će tokom ovog projekta predstaviti slike iz dva ciklusa - “Vrtovi” i “Kaktusi su sada lale”. Koji je opus na Vas ostavio jači utisak?

Oba Sonjina umjetnička ciklusa podjednako su me “zavela” i zbog toga smo odlučile da odabrani radovi iz oba budu na izložbi i mojim modelima. No, pored slika, na izložbi će biti predstavljeni i Sonjini predmeti primijenjene umjetnosti - ručno rađeni tepisi, s prepoznatljivim floralnim motivima.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Takođe, za ovu priliku rađen je i namjenski aksesoar - nakit u produkciji Slobodanke Slobe Vujović i ateljea Penanto sa Cetinja.

Što ste kroz svoje kreacije željeli da ispričate, kakve “mediteranske priče”?

One na koje nas, generalno, Mediteran asocira - lakoću i radost življenja, bogatstvo kolorita, ljeto, pozitivizam, optimizam, osobenu prirodu i kulturu... uz neizbježne zvuke Mediterana.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Sonjine slike su vedrih boja, pa samim tim i Vaše kreacije. Koliko je bitno u vrelim ljetnjim danima unijeti vedrinu, da li je bitno jake i pozitivne boje nositi samo ljeti?

Ne pripadam onima koji nošenje odjeće u određenim bojama dijele po sezonama, iako, moram priznati, generalno se taj stav/navika, posljednjih godina mijenja.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Svakako, presudno je raspoloženje, pa mi je mnogo bliže da tmurno, kišno jesenje ili zimsko jutro treba odjenuti/obojiti vedrim koloritom.

Sem boja, što je ono što karakteriše Vaše kreacije rađene namjenski za ovaj art projekat i koliko se one mogu primijeniti u svakodnevnom životu?

Svi modeli iz kolekcije su rađeni u svili, vrlo su nosivi, jednostavnijih formi, s naglaskom na materijal - svilu, njen slobodan pad i eleganciju, što pruža mogućnost da se Sonjine slike “slobodno kreću”.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Ležernost i udobnost, komfor, koji svila kao materijal imanentno nosi i pruža, daje osobeni šarm kolekciji, a Sonjin, mediteranski kolorit i cvjetni motivi, neodoljivu ljepotu koja plijeni “na prvu”.

Ovo nije prvi put da Vas umjetnost na ovaj način inspiriše. S obzirom na to da je moda kao umjetnost mnogo dostupnija široj javnosti, može li se na ovaj način popularizovati kultura i kulturna baština?

To je osnovna misija mog bavljenja modom - afirmisati i popularizovati umjetnost, kulturu i kulturnu baštinu njihovim novim čitanjima, pristupima. Moda je svakako jedan od najprijemčivijih načina u tom kontekstu. Znanja i iskustva stečena dugogodišnjim profesionalnim bavljenjem generalno kulturom i umjetnošću, uz talenat i afinitet ka ovom segmentu kreativnih realizacija, sinergetski su produkovali moje kolekcije.

Anastazija Miranović
foto: DoA

Sezonska moda i trendovi dio su modnih industrija i strateških promišljanja poznatih brendova. Moja kreativna priča nosi umjetnički integritet, koji čuvam, njegujem i nadograđujem. Nadam se da je korak u tom smislu napravljen i ovim art projektom sa Sonjom Đuranović.

Bonus video: