Slovenački hor Mysterium i sopran Milena Morača prvi put nastupili pred podgoričkom publikom

„Obilazićemo cijelu Crnu Goru, upoznati ljepote države. Oduševljeni smo. Moram da kažem da mi u Kranju nemamo nemamo salu kakvu ima Podgorica u Muzičkom centru“

4051 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Izvođenjem djela duhovne i svjetovne slovenačke muzike Kamerni hor Mysterium iz Kranja prvi put se predstavio podgoričkoj publici, a kao solistkinja na koncertu u Muzičkom centru Crne Gore je nastupila sopran Milena Morača, prvakinja Ljubljanske opere.

Kako se navodi u saopštenju PR Centra kamerni hor Mysterium je formiran 2005. godine i od tada nastupa širom svijeta usavršavajući se dodatno kroz učešća na brojnim horskim radionicama, a od 2017. godine njime rukovodi Lovro Frelih, horovođa, korepetitor, pijanista i orguljaš koji je diplomirao džez klavir, a potom studirao dirigovanje.

hor
foto: PR Centar

Milena Morača rekla je da joj je tokom nastupa bio lijep doživljaj, da je izvrsna akustika i dvorana Muzičkog centra.

„Jako mi je drago da sam konačno imala čast da prvi put nastupim u Crnoj Gori“, navela je Morača u izjavi nakon nastupa.

Pojašnjavajući njen životni motiv „živim za umjetnost, živim za ljubav“, Morača je kazala da je on u skladu sa nazivom Pučinijeve opere Toska (Vissi d'arte, vissi d'amore).

„Često sam tu operu pjevala. Nekako mi je ta misao kroz karijeru, kad pogledam unatrag, zaista moto. Pjevači se moraju jako puno odricati i žrtvovati zbog svoje profesije. Život pjevača je zahtjevan i onda se sve fokusira na umjetnost“, kazala je Morača.

hor
foto: PR Centar

Govoreći o saradnji sa horom Mysterium, Morača je kazala da prvi put zajednički nastupaju, ističući da su se brzo uklopili.

Članica hora Mysterium, Mia Aleš, je navela da je taj hor prvi put u Crnoj Gori.

„Obilazićemo cijelu Crnu Goru, upoznati ljepote države. Oduševljeni smo. Moram da kažem da mi u Kranju nemamo nemamo salu kakvu ima Podgorica u Muzičkom centru“, navela je Aleš.

Kazala je da su prije nekoliko godina u Sloveniji održali koncert balkanske muzike, navodeći da je publika na koncertu u Podgorici imala priliku da čuje Stevana Mokranjca.

„U Pljevljima i Podgorici je bio isti repertoar, a u Herceg Novom, koji je pobratimljeni grad sa Slovenijom, biće koncert na ulici. Biće drugačiji reperotar, koji će uključiti nekoliko gospela i slovenačku narodnu muziku“, rekla je Aleš.

Član Savjeta Fondacije Sveti Petar Cetinjski, Slavenko Jovanović, kazao je da žele da uspostave saradnju na nivou razmjene kultura Crne Gore, Slovenije i bivših jugoslovenskih republika.

publika
foto: PR Centar

„Mislim da kultura, koja povezuje narode, mora da se njeguje. Sklop kulturne razmjene može puno da pomogne u zbližavanju naroda i kultura koje se prepliću na ovim prostorima“, rekao je Jovanović.

Koncert u Podgorici organizovan je u saradnji sa fondacijom Sveti Petar Cetinjski, a hor u okviru turneje ima nastupe u Pljevljima, Budvi i Herceg Novom.

Bonus video: