Neponovljiva harizma Dragana Radulovića uz kojeg su stasavale generacije

Kroz bogat program 52. Ratkovićevih večeri poezije u Kući Rista Ratkovića predstavljena je manifestacija “Dani Dragana Radulovića”. Ni poslije toliko godina se nije pojavio nasljednik koji bi u toj mjeri bio posvećen djeci i umjetnosti

7064 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Harizma kakvu je posjedovao Dragan Radulović na ovim prostorima je neponovljiva i do sada nismo prepoznali da postoji neko ko ga je naslijedio, kazala je savjetnica u Sekretarijatu za kulturu Glavnog grada Podgorica, Valentina Radulović, predstavljajući mannifestaciju posvećenu televizijskom stvaraocu, piscu, slikaru, koji je bio i dobitnik Unicefove nagrade za afirmisanje dječjih prava.

Predstavljajući manifestaciju "Dani Dragana Radulovića", ona je kazala da je bio čovjek uz kojeg su stasavale mnoge generacije, i da ni se poslije toliko godina nije pojavio nasljednik koji bi u toj mjeri bio posvećen djeci i umjetnosti.

Inicijatorka i autorka koncepta manifestacije podsjetila je da je manifestacija nastala prošle godine, povodom 70 godina od rođenja značajnog crnogorskog pjesnika za djecu.

“Manifestacija je regionalnog karaktera i predstavlja jedan pokretački faktor i posebnu snagu, koja širi misiju podizanja svijesti o važnosti i značaju kulture za djecu, posebno književnosti za djecu i mlade, koja je, u nekom periodu koji je neposredno iza nas, doživjela fazu blage stagnacije. To je zapravo jedan segment književne scene Crne Gore koji je bio pomalo uspavan, a koji pokušavamo da oživimo upravo kroz manifestaciju “Dani Dragana Radulovića”, kazala je ona.

foto: Jadranka Ćetković

Izrazila je nadu da će kroz promociju književnosti, stvaralaštva i mladih autora, afirmaciju mladih talenata stasati novi autori i kulturni poslenici, napominjući da se manifestacija održava uoči 1. maja, kada je Dragan rođen.

Ove godine, na šta su posebno ponosni, ustanovljena je i nagrada “Dragan Radulović”, za izuzetno književno djelo za djecu i mlade, koja je pripala Meliti Rundek za knjigu ‘Slučaj Mirkovog brata’, iz Zagreba”.

Radulović je naglasila da se kroz program promoviše i literarno stvaralaštvo djece, u kojem su nagrađene i učenice iz Bijelog Polja Helena Knežević i Nikolina Barać.

foto: Jadranka Ćetković

“Ova manifestacija ima naučni segment, koji se zapravo odnosi na otvaranje značajnih tema koje se tiču književnosti za djecu i mlade. Pored toga, imamo i program ‘Druženje sa piscem’, u okviru kojeg predstavljamo pisce za djecu, a mladi su u prilici da neposredno vode razgvor sa njima i da saznaju sve ono što je njima značajno”, objasnila je ona, dodajući da su svi prijatno iznenađeni odzivom djece te da su na prvom konkursu dobili 38 reprezentativnih književnih djela iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske.

Bonus video: