Izazovi koje donosi pitanje identiteta

Uprkos kiši, predstava “Osramoćeni” Dina Mustafića izvedena je u nedjelju veče, ali umjesto u parku na Kruševcu, u dvorcu Petrovića. Večeras, pored studentskih predstava, pažnju privlači koncert Rada Rapida i Skovechea

5219 pregleda 0 komentar(a)
Sa izvedbe predstave u dvorcu Petrovića, Foto: Duško Miljanić
Sa izvedbe predstave u dvorcu Petrovića, Foto: Duško Miljanić

Iako univerzalna i veoma važna za svakog pojedinca, zajednicu, društvo i zemlju, identitetska pitanja danas se dodatno postavljaju kao neophodna, s obzirom na to da živimo u okolnostima u kojima se upravo identitet koristi kao glavno sredstvo manipulacije. Umjesto međusobnog sklada, tolerancije, suživota i prihvatanja bogatstva različitosti, te fokusa na sebe i spoznaju, izgradnju i unapređivanje sopstvenog ‘Ja’, samim tim i svega oko sebe u okviru čega funkcionišemo, svjedoci smo podjela koje se zasnivaju na identitetu, bilo da je u pitanju vjerski, rasni, nacionalni ili bilo koji drugi...

A ta pitanja posebno su bliska poznatom bosansko-hercegovačkom pozorišnom reditelju Dinu Mustafiću koji se njima bavi podstičući publiku i gledaoce da se sami suoče sa višeslojnim i kompleksnim refleksijama identiteta na svakodnevni život i funkcionisanje, bilo u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, regioni, Evropi...

Uvijek rado viđen u našoj državi, Mustafić je ovoga puta sa ambijentalnom predstavom “Osramoćeni” gostovao na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra FIAT, u Podgorici u nedjelju veče. Komad govori o identitetu, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima, ali i o međusobnim odnosima manjinskih i većinskih identiteta koji postoje u savremenim demokratskim društvima koja se često (samo)nazivaju i multinacionalnim, multikulturalnim, multikonfesionalnim i tako dalje “multi”...

Angažovanim pristupom predstava podstiče niz identitetskih pitanja koja predstavljaju i aktuelne društveno-političke teme, ali i samospoznajne procese i dileme... Predstava “Osramoćeni” je druga iz takmičarske selekcije 37. izdanja festivala čije je ovogodišnje geslo baš “Identitet”. Komad je izveden u nedjelju veče, ali umjesto u parku ispred dvorca Petrovića na Kruševcu, glumci su igrali unutar dvorca, čime je predstava dobila dodatnu dimenziju u kontekstu intime, naboja emocija i razmjene energije između publike i ansambla, ali i prostora.

Svega 15 minuta od početka izvedbe, igranje je prekinula jaka kiša praćena grmljavinom i nestankom struje, pa se i publika u nastavku smanjila... Oni optimistični i istrajniji, dočekali su izvedbu u zatvorenom prostoru, a reditelj Mustafić je, time što je u kratkom roku efikasnim dogovorom sa ansamblom prilagodio predstavu nedovoljno poznatom, unutrašnjem prostoru, ponovo pokazao zašto je jedan od onih koji se izdvajaju u regionu i šire.

Za tekst, po kojem je i nastala predstava “Osramoćeni”, autor Ajad Ahtar dobio je Pulicerovu nagradu 2013. godine, a govori o liberalnom i civilizovanom svijetu koji to zapravo nije, s obzirom na to da ga razdiru rasizam, nacionalizam, vjerska netrpeljivost i ksenofobija. U fokusu su problemi i teme koji čine da se društvo i pojedinci u njemu bore za opstanak dok intelektualna elita blijedi, građanstvo nestaje, terorizam raste, a ljudi se međusobno udaljavaju, socijalno i emotivno distanciraju i politika se svodi na omalovažavajući kič i zabavu kojima se šire identitske podjele. Predstava pokreće pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta, ali i probleme poput islamofobije, a sve to se lako reslikava na društvo u kojem živimo.

”Akhtar dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima, bračnim partnerima a koji dolaze iz različitih kultura u naše, naizgled, liberalno i multikulturalno društvo”, ističe se na sajtu FIAT-a.

A Ahtarovim tekstom maestralno je progovorio angažovani teatarski i društveni glas Dina Mustafića, i glumci i glumice: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević.

”Junaci naše drame pokazuju koliko izazova predstavlja pitanje tolerancije ili netolerancije prema ‘drugima’ u društvu koje je zatvoreno nacionalnim, etničkim, vjerskim i rasnim granicama. Jasno je da su društva koja se temelje na raznolikosti zapravo skup različitih identiteta i kultura o kojima se danas u svijetu, pa i kod nas u regionu, vodi ideološko-politička borba prema prihvatljivosti ili neprihvatljivosti različitosti u jedno društvo. Nadam se da će umjetnički jezik ove predstave pokazati kako u našem društvu, kao ni u ovoj priči, nema mjesta olakim kvalifikatima o civilizaciji i kulturi”, poručio je režiser Dino Mustafić.

Vizuelni identitet komada potpisuje Mirna Ler, muzičku kompoziciju Mirza Redžepagić, dizajn Ismar Žalica, fotografiju Aida Redžepagić, VFX Alen Ajanović i prevod teksta Maja Winkler. Producenti su Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj, a predstava je projekat produkcije “Kontakt” u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine.

Nakon igranja bio je planiran i okrugli sto na temu “Konkursi: moć ili nemoć kulturne politike?”, na košarkaškom igralištu u Njegoševom parku, ali je naknadno i odložen, a o novom terminu organizatori će naknadno obavijestiti javnost.

Povratak Rada Rapida i dvije studentske predstave

Pažnju publike posebno privlači večerasnji muzički segment FIAT-a... Najavljeno je ranije da će nakon godina pauze Rade Rapido održati koncert na košarkaškom terenu u Njegoševom parku, večeras u 22.30 časova. Rade Rapido će tom prilikom predstaviti novi album “Glasovi dolaze”. Uz njega nastupa i novo ime podgoričke rep scene “Skoveche” koji je, nakon dva singla “Hit sezone” i “Oćemo li repovat/stres rep”, najavio svoj prvi studijski album, koji bi trebalo da izađe početkom 2023. godine.

Sudentska predstava “Prst” po tekstu Doruntine Bashe, diplomski ispit studenata glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a u klasi Branimira Popovića, biće izvedena večeras u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 20 časova.

Nakon te, slijedi još jedna studentska predstava “Staklena menažerija”, godišnji ispit studenata glume druge godine u klasi Dubravke Drakić. U komadu, po tekstu Tenesi Vilijams, na velikoj sceni KIC-a u 21 čas igraju: Milica Pejović, Jovana Brnović, Miloš Kašćelan i Matija Memedović.

Bonus video: