Sprdnja na naš račun

I sad se mi pitamo, s punim pravom, koji su to “prepoznati stručnjaci” iz oblasti “urbanog planiranja” - imenom i prezimenom - koji su se kalili i prekaljivali u baš u vrijeme kada su generisani “decenijski problemi”

12855 pregleda 7 komentar(a)
Rušenje kuće Vujovića u Hercegovačkoj ulici u Podgorici, 18. jul 2018. godine, Foto: B. Vukićević
Rušenje kuće Vujovića u Hercegovačkoj ulici u Podgorici, 18. jul 2018. godine, Foto: B. Vukićević

Ko o čemu, ja o...

Vlada Crne Gore (u međuvremenu prekrižena) utvrdila je na sjednici održanoj 18. jula tekuće godine (mjesec dana prije nego što će biti prekrižena) nešto što je naslovila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - a zatim je to nešto, časa ne časeći, dostavila na ruke gospođi mr Danijeli Đurović, predsjednici Skupštine Crne Gore, radi stavljanja u skupštinsku proceduru - po hitnom postupku, podrazumijeva se.

Istoga dana se oglasila i gospođa Novaković Đurović - ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - povodom činjenice da je sa lica zemlje izbrisana kuća Vujovića u Bokeškoj ulici, u Podgorici - jedan od rijetkih graditeljskih relikata iz međuratnog perioda - da bi se na njenom mjestu gradila (ni po čemu posebna) poslovna višespratnica.

Gospođa ministarka nas je, u startu, podsjetila da “naslijeđene decenijske probleme nije realno rješiti preko noći” - što je neosporna činjenica, svakako - ali ako znamo da je 43. Vlada CG, na čelu sa Dritanom Abazovićem, izglasana 28. aprila tekuće godine - onda računica kaže da je gospođa ministarka imala sasvim dovoljno vremena do 18. jula - imala je 81 noć i isto toliko dana - da barem izloži, u najgrubljim crtama, plan svoga djelovanja sa ministarske pozicije i nekakvu viziju reformisanog sistema prostornog i urbanističkog planiranja, na kojemu bi počivao tzv. uravnoteženi prostorni razvoj države - u najširem smislu.

Umjesto plana i vizije, 18. jula smo dobili uvjeravanja od strane gospođe ministarke da će njeno Ministarstvo predložiti Vladi - i to u najkraćem roku - propisivanje zabrane građenja na brojnim urbanističkim parcelama u Glavnom gradu, do donošenja famoznog Plana generalne regulacije - koji kasni, u odnosu na prvobitna predviđanja, i do dvije godinice danah.

Kako bilo, u ovom trenutku ne znam(o) da li je sačinjen spisak urbanističkih parcela na teritoriji Glavnog grada na kojima će biti predložena zabrana građenja - uz opasku da je to par excellence političko pitanje, pogotovo u svjetlu predstojećih podgoričkih izbora - a ne znam(o) ni da li je gospođa ministarka uputila bilo kakav predlog Vladi - kojoj je u Skupštini Crne Gore, u međuvremenu, treba opet naglasiti, izglasano nepovjerenje. Kada bismo, nekim čudom, povjerovali u uvjeravanja koja je iznijela gospođa ministarka 18. jula - najintersantnije pitanje bi bilo: ko će stati iza tog spiska/predloga - imenom i prezimenom, odnosno stručnim i profesionalnim integritetom.

Ministarka Novaković Đurović
Ministarka Novaković Đurovićfoto: Građanski pokret URA, ura.org.me

Ne smetnimo s uma i da “samo na prostoru Glavnog grada važi preko 150 planskih dokumenata koje je posljednjih deset godina (i kusur - op.a.) usvajala Skupština Glavnog grada, a kojima je ucrtan veliki broj objekata čijom izgradnjom bi”, kaže gospođa ministarka, “došlo do drastičnog narušavanja kvaliteta života i devastacije prostornih resursa Podgorice”. U to ime, gospođa ministarka je obećala da će - opet u najkraćem roku - sastaviti Radnu grupu - i to od “prepoznatih stručnjaka iz oblasti urbanog planiranja - koja će predložiti nove korekcije važećih planova, u skladu sa zakonskim mogućnostima, kako bi se spriječila nova devastacija prostora u Glavnom gradu”.

I sad se mi pitamo, s punim pravom, koji su to “prepoznati stručnjaci” iz oblasti “urbanog planiranja” - imenom i prezimenom - koji su se kalili i prekaljivali u potonjih nekoliko decenija (barem tri), baš u vrijeme kada su generisani “decenijski problemi”, odnosno “važeći planovi”, koje pominje ministarka Novaković Đurović i koje je neophodno korigovati - do donošenja famoznog Plana generalne regulacije.

Pada mi na pamet Sveto Gavrov - koji više voli da se on događa stvarima nego da dozvoli da se stvari događaju njemu - a tu je i nezaobilazni gospodin Drakić - najtmurnija pojava na vazda tmurnom nebu crnogorskoga urbanizma ugašenoga...

A imamo i standardna uvjeravanja da će Ministarstvo učiniti sve “da pokrene neophodne mehanizme i iz korijena promijeni dosadašnji način planiranja prostora, kako bi se više vodilo računa o javnom interesu i kvalitetu života građana kao najvažnijih i najbrojnijih korisnika prostora”.

Prvi korak na tom putu je, podrazumijeva se, izrada novog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - što je, u ovom trenutku, ako uzmemo u obzir sve okolnosti - ipak nemoguća misija - na stranu to što je Internet stranica Vlade CG, odnosno MEPPiU, i dalje nedostupna (četvrtak, 8. septembar, 16:30 sati).

***

Dakle, Vlada je, sa svoje strane, paralelno, unatoč naporima gospođe Novaković Đurović - pokušala da proputi gospodi investitorima kroz bespuća zakonske regulative, podzakonskih akata i planske dokumentacije pomenutim Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - jer, nadam se da ćemo se svi složiti oko toga - graditi se mora!

Nekome - ne znamo kome imenom i prezimenom - palo je na pamet da će pravda biti zadovoljena ako se Investitor (uvijek sa velikim “I”) zakonski obaveže da će svaki put raspisati javni konkurs za izbor urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja - radi sprovođenja planskog dokumenta (“sprovođenja” - to je prava riječ na pravom mjestu), koji se primjenjuje do dana donošenja famoznog Plana generalne regulacije Cme Gore - i koji, treba ponoviti, kasni i do dvije godinice - i koji, kako sada stvari stoje, neće biti završen/donešen u dogledno vrijeme.

I da bi sve teklo glatko - predloženo je da konkursnu komisiju čine dva predstavnika Investitora - i jedan (jedini) predstavnik Ministarstva - struku ugašenu niko ni ne pomenu. I još veli da će urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje, koje izabere komisija, predstavljati sastavni dio pomenutog planskog dokumenta.

Dakle, sa jedne strane imamo nebulozna “uvjeravanja” gospođe ministarke - koja doživljavamo kao sprdnju na naš račun - na račun naše struke ugašene - a sa druge strane imamo svesrdne napore Vlade da ukine potrebu za ekspertizama tzv. arhitektonsko-urbanističke struke - naše struke ugašene - na stranu tzv. “prepoznati stručnjaci”.

Ipak je (srećom) preovladao razum - za sad. Par dana nakon što je dostavila Predlog Skupštini - Vlada je (lucidni momenat) utvrdila amandmane na Predlog - što će reći da je ipak povučena blistava ideja da se Investitoru, bilo da je riječ o državi ili o privatniku, (i zakonski) omogući da radi što mu padne na pamet.

***

Da li će “ovima” ispravljanje grešaka “onih” biti prioritet? - to je bilo pitanje koje se ukazalo na tmurnom nebu poviše Crne Gore 30. avgusta 2020. godine, u poznim večernjim satima.

Odgovor danas (svi) znamo...

Bonus video: