Pamuk otkrio zaplet novog romana "Igrači karata"

„Kako oni prave karte za igranje je priča mog romana, ali i ja, istovremeno, pravim te karte za igranje. Ovog puta ne pravimo muzej, već karte za igranje“, objasnio je Pamuk

7024 pregleda 1 komentar(a)
Pamuk na konferenciji za novinare u Muzeju nevinosti, Foto: Daily Sabah
Pamuk na konferenciji za novinare u Muzeju nevinosti, Foto: Daily Sabah

Turski nobelovac Orhan Pamuk planira da objavi novu knjigu, i već otkriva i njen naslov - „Igrači karata“.

Radnja novog romana vrti se oko grupe likova koji počinju da igraju karte, koristeći komplete iz cijelog svijeta i odlučuju da naprave sopstvene špilove, rekao je Pamuk na konferenciji za novinare u svom Muzeju nevinosti u Istanbulu u petak.

"Dok protagonisti razgovaraju među sobom, u nekom trenutku priče zapitaju se: 'Zašto ovo ne bismo učinili lokalno, po naški ? Hajde da stavimo sultana umjesto kralja. Hajde da uzmemo damu umjesto kraljice", objasnio je on. „Kako oni prave karte za igranje je priča mog romana, ali i ja, istovremeno, pravim te karte za igranje. Ovog puta ne pravimo muzej, već karte za igranje“, dodao je Pamuk.

Najnovije Pamukovo djelo dijeli naslov sa poznatom serijom slika francuskog postimpresionističkog umjetnika Pola Sezana na kojima su prikazani radnici koji igraju karte.

Njegova posljednja knjiga "Noći kuge" objavljena je na turskom jeziku prošle godine u martu, a na samom kraju 2021. pojavila se i na našem jeziku. Očekuje se da će "Noći kuge" biti objavljene na engleskom jeziku u oktobru. Njegove knjige "Zovem se crveno" i "Snijeg" rangiraju se kao najprevođeniji i najčitaniji turski romani u istoriji, a dobio je i Nobelovu nagradu za književnost 2006. godine.

Pamuk (70) je takođe poznat po svojim crtežima koji prate njegove knjige, a neki od njih mogu se vidjeti u Muzeju nevinosti. Muzej, koji je otvorio svoja vrata 2012, napravljen je po uzoru na njegov istoimeni roman iz 2008. godine. Pamuk je lično dizajnirao svaku od 83 muzejske vitrine kao "slike" koje se odnose na različite djelove knjige. Svaka vitrina je omanji muzej za sebe, pojedinačno opisuje „sjećanja i značenja povezana sa predmetima iz svakodnevnog života“ kako je opisano u romanu.

Muzej nevinosti, smješten u kvartu Čukurdžuma, osvojio je nagradu za Evropski muzej godine 2014.

Detalj iz Muzeja nevinosti
Detalj iz Muzeja nevinostifoto: Privatna arhiva

Muzeju je u petak dodato šest novih vitrina za šest poglavlja knjige: 33, 61, 62, 75, 76 i 77.

Pamuk je rekao da je oko 285.000 ljudi posjetilo muzej u protekloj deceniji, od kojih su oko polovina bili stranci.

Među poznatim posjetiocima Muzej nevinosti ima Umberta Eka, italijanskog romanopisaca i filozofa koji je preminuo 2016. godine, i kineskog nobelovca Mo Jena.

Jedna od muzejskih vitrina
Jedna od muzejskih vitrinafoto: Privatna arhiva

"Očekuje se da će muzej narednih dana posjetiti američki umjetnik Džef Kuns, jedan od najpoznatijih u ovoj oblasti danas", dodao je Pamuk.

Bonus video: