I rok, i metal, i etno i ojha mogu zajedno

Posebne ovacije i reakcije izazvala je pjesma "Hajduk" inspirisana Crnom Gorom

4361 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Tradicionalna, etno-muzika, ritmovi i melodije dalekih zemalja u kombinaciji sa rok i metal zvukom, ali i crnogorskim ojha čuli su se u ponedjeljak veče sa male Ljetnje pozornice u podgoričkoj Staroj varoši gdje je, na oduševljenje svih prisutnih nastupio bend iz Portugala “Albaluna”.

Ovaj energični sekstet čija muzika zanosi i blago prenosi od etno do metal zvuka, a koju je istovremeno nemoguće svrstati u isključivo jedan žanr ili pravac, učinio je da se svako u publici osjeti posebnim, bez obzira da li su to mještani ili turisti koji su napunili gledalište ove pozornice.

Sa nastupa
Sa nastupafoto: Jelena Kontić

Iako inspirisani kulturnom tradicijom koja ujedinjuje narode oko Sredozemnog mora i tri kulture koje definišu civilizacijsko nasljeđe Iberijskog poluostrva, ono što ističe bend “Abaluna” je to što kompozicije nastaju pod uticajem država koje posjete, što je vidljivo i na njihovim nastupima i u jedinstvenom repertoaru na kojem se može čuti miks tradicionalne iberijske muzike sa zvukovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike, sjevernoevropskog folka, progresivnog roka, metala, ali i do srednjovjekovne, možda i klasične muzike.

Dodatnu atraktivnost donijeli su i antički instrumenti iz raznih djelova svijeta na kojima muziciraju, kao i moderni instrumenti, a na kojima su svih šestoro članova benda pravi virtuozi.

Svoju energiju i ritam lako su prenijeli na podgoričku publiku: frontmen i kompozitor Ruben Monteiro koji takođe i svira neki od potrebnih tradicionalnih instrumenata, basista i vokal Kristijan Mars, violinistkinja Rakel Monteiro, perkusionista Deniz Koeljo, razne duvačke instrumente među kojima i turski nej i gajde svira Karla Kosta i za bubnjevima Tijago Santoš.

Albaluna
foto: Jelena Kontić

Konstantna radoznalost, eksperimentisanje i istraživanje, ali i posebno interesovanje ka kulturi i tradiciji raznih zemalja, s obzirom na to da je Monteiro arheolog, a Mars istoričar, dovelo ih je do kombinacije možda i nespojivih zvukova i muziciranja na skoro pa zaboravljenim instrumentima.

Vezu sa publikom umjetnici su stvorili komunikacijom koja se, pored jezika muzike, odvijavala i u pauzama između pjesama kada je frontmen dijelio sa prisutnima interesantne detalje o kompozicijama i inspiraciji za neke od njih. Posebne ovacije i reakcije izazvala je najava pjesme koja je inspirisana Crnom Gorom.

”Ovo je veoma posebna pjesma koju smo nazvali ‘Hajduk’. To je pjesma koju smo komponovali kada smo prvi put bili u Crnoj Gori, 2019. godine na Tivat World Music festivalu kod našeg prijatelja Dalibora Ševaljevića. Rekli smo mu tad da smo kreirali novu pjesmu punu balkanskog ritma i muzike i da smo je nazvali ‘Hajduk’. Mi smo ljubitelji istorije, tradicije i kulture... Kristijan je završio istoriju, ja sam arheolog po struci i mogu reći da uvijek tražimo istorijske aspekte država u kojima boravimo i tako smo, slušajući i istražujući o Crnoj Gori, došli i do hajduka. Ova pjesma sadrži i čuveno ‘ojha’ koje želim da ponavljate za mnom. Dakle, odlučili smo da to ojha ubacimo usred pjesme, nešto poput refrena”, rekao je Monteiro.

Publika je u nastavku pjevala i igrala, pozdravljala ih dugim aplauzima, ali i plesom kojim su neki od prisutnih pratili koncert koji je organizovao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Tivat World Music Festivalom.

Posebno lijepo reakcije izmamili su kada je Monteiro otkrio da je 13. septembra rođendan njegovoj i Karlinoj kćerki i da ga provode daleko od nje i njihovog doma, baš kao i 2019. godine kada su nastupali u Tivtu. On je istakao da se nada da će sljedeće godine svi zajedno, sa njom, biti u Crnoj Gori na isti datum.

Tokom nastupa je istakao da se u Crnoj Gori osjeća ljepše nego u mnogim mjestima u Portugalu i obećao da će lijep glas o Crnoj Gori širiti dalje, kao i do sada.

”Zamislite samo: mi sviramo u mnogim državama, širom svijeta i svuda prije pjesme ‘Hajduk’ mi ćemo govoriti o Crnoj Gori, o hajducima i istoriji i o mnogim lijepim sjećanjima koja nas vežu za Crnu Goru, a publika će uvijek i svuda uzvikivati ‘ojha’. Tako je bilo prije par dana u Barseloni, svi su vikali ‘ojha’, a tako će biti i gdje god budemo u budućnosti - svi će uzvikivati ‘ojha’ za vas i za Crnu Goru”, zaključio je Monteira.

Bonus video: