Mladi Zabjela dobili svoj kulturni centar

Okupljeni oko Omladinskog kulturnog centra pozivaju sve zainteresovane građane, naročito mlade iz lokalne zajednice, da se kreativno angažuju i doprinesu ideji

5115 pregleda 4 komentar(a)
Sa otvaranja OKC Zabjelo, Foto: OKC Zabjelo
Sa otvaranja OKC Zabjelo, Foto: OKC Zabjelo

Uprkos tome što institucije nijesu prepoznale i podržale važnost ideje, mladi iz podgoričkog naselja Zabjelo, nakon više od godinu dana, osnovali su prvi omladinski kulturni centar u svojoj lokalnoj zajednici.

”OKC Zabjelo nastaje s ciljem da mladi dobiju prostor za druženje, stvaranje, ali i posjećivanje kulturnih sadržaja u svojoj lokalnoj zajednici. Zabjelo je odavno prepoznato po specifičnoj supkulturi, jedinstvenoj u Crnoj Gori ali i šire, koja je zasnovana na ideji Republike Zabjelo, nastale početkom 90-ih godina, koja prije svega predstavlja kulturološku nezavisnost od ostatka Podgorice, ali je prethodnih godina poslužila i kao osnov za lokalni građanski aktivizam”, obrazložili su pokretači ove inicijative i organizatorski tim.

Centar je otvoren projekcijom zabjelskog filma “Zlatne čaklje”, autora Zorana Bojovića, s kojim su posjetioci kasnije razgovarali i razmjenjivali ideje.

U saopštenju podsećaju da su ranije još pokrenuli sopstveni medij “Glas Zabjela”, a u prethodnih godinu dana i muzički festival, Festival kulture Zabjelo, a onda i podkast Expergo podkast, da bi sve to dovelo do osnivanja OKC.

OKC Zabjelo
foto: OKC Zabjelo

”Priča o OKC Zabjelo je počela u martu prošle godine, kada je lokalni medij portal Glas Zabjela realizovao dokumentarnu emisiju u kojoj su istražene mogućnosti i potrebe za osnivanjem omladinskog kulturnog centra na Zabjelu. Kroz ovu emisiju je pokrenuta i anketa na koju je više od 160 građana, većinom mladih do 30 godina, izrazilo podršku i ponudilo volontersku pomoć u osnivanju i radu omladinskog centra na Zabjelu”, objašnjavaju organizatori koji ni nakon toga nijesu sjedjeli skrštenih ruku.

Okupljeni oko ideje OKC Zabjelo realizovali su više volonterskih aktivnosti, kao što su muzički program s prenosom uživo sa stadiona FK Zabjelo, izrada murala na uglu ulica Kralja Nikole i 27. marta, kao i akciju sadnje više od 30 stabala murve, simbola Zabjela, a sve povodom prošlogodišnjeg obilježavanja 30 godina ideje Republika Zabjelo.

Za potrebe pokretanja OKC Zabjelo osnovano je neprofitno nevladino udruženje “Mali prst” koje simbolizuje zabjelski pozdrav (podignuti mali prst na ruci), obrazlažu oni.

“Uprkos tome što ova ideja nije dobila podršku nijedne domaće institucije, priliku da se pokrenu prve aktivnosti zabjelski omladinci su dobili kroz projekat “Kreativno druženje mladih sa Zabjela’”, ističu u saopštenju.

OKC Zabjelo
foto: OKC Zabjelo

U okviru ovog projekta OKC Zabjelo će organizovati filmske večeri - projekcije, na kojima će gostovati afirmisani umjetnici sa Zabjela, zatim večeri društvenih igara, ali i dva besplatna kursa za mlade - kurs koreodrame i fotografije, nakon kojih će biti upriličeni performans i izložba fotografija polaznika kursa.

Projekat realizuje NVU “Mali prst” u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Omladinski kulturni centar Zabjela poziva sve zainteresovane građane da podrže ideju i učine je održivom, a mlade iz lokalne zajednice da se kreativno angažuju i učine prostor svojim.

To je moguće, poručuju oni, putem društvenih mreža OKC Zabjelo, ali i putem mejl adrese okczabjelo@gmail.com.

Bonus video: