u galeriji CUE HOTELA

„Akvareli” Bosiljke Bakočević u Podgorici

"Oslanjam se na floralne motive koji me uče promjenjivosti, počev od svojih svježih faza do uvelih oblika", zapisala je umjetnica o svom radu

4374 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba radova vizuelne umjetnice Bosiljke Bakočević pod nazivom “Akvareli” biće otvorena sjutra, u galeriji hotela CUE Podgorica (1. sprat) u 19 časova.

Bosiljkin rad bazira se na istraživanju efemernih elemenata tehnike akvarela sa posebnim osvrtom na svjetlost i vodu.

Umjetnica o svojoj inspiraciji ističe: „U početku su se na njima nalazili pejzaži, sada su to biljne forme iz kojih izvlačim kolorit, srukturu linija, posmatram međusobni uticaj površina iz kojih nastaje svijet dovoljan samom sebi. Svaki povučeni potez predstavlja moju emociju u datom trenutku. Oslanjam se na floralne motive koji me uče promjenjivosti, počev od svojih svježih faza do uvelih oblika. Svojim radom želim da stavim akcenat na to da reakcija na prirodu je zapravo ogledalo nas samih. Prema Polu Kleu, dijalog sa prirodom je conditio sine qua non, nešto bez čega se ne može, neophodnost, jer je čovjek dio same prirode. Kada umjetnik posmatra prirodu, variraju kombinacije pogleda čak i kada su oboje nepromijenjeni“.

akvareli
foto: Promo

Bosiljka Bakočević je završni rad iz oblasti slikarstva odbranila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića, gdje trenutno pohađa master studije. Njen rad nagrađen je plaketom Univerziteta Crne Gore za postignute uspjehe iz oblasti umjetnosti u 2021. Ministarstvo kulture Crne Gore odabralo je Bosiljku da učestvuje u IPA projektu MONET i umjetničkoj labaratoriji u arheološkom muzeju Ribezzo u Brindisiju (italijanska regija Pulja). Nagrađena je II nagradom na konkursu ”Celebrating Young Talents” od strane Luštica Developmenta.

Umjetnica je imala priliku da svoj rad prezentuje na prestižnom događaju Art Market Budapest Virtual 2020, International Contemporary Online Art Fair. Članica je ULUCG od 2021. Imala je veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a ovo je njena druga samostalna izložba.