"Kulturno i saznajno uzdizanje sadržano u kritičkom mišljenju potrebnije nego ikad"

"Sloboda, to je ono što nam pruža svaka knjiga, jednakost - zato što smo svi jednaki pred mišlju i pred znanjem, a bratstvo je ono što nas povezuje, ta ljubav prema knjigama“, kazao je ambasador Francuske, Kristijan Timonije

3309 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja sajma knjiga u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja sajma knjiga u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

"U aktuelnom trenutku, kada živi misao da je knjiga ugrožena, a da je pisac osuđen da bude glumac i zabavljač, te da je kultura potisnuta iz svakodnevnog života, grad Nikšić i "Anderva book" dokazuju upravo suprotno...I možda je nekima ravno čudu kako su knjige uprkos svemu opstale, ali su neizmjerno tvrdoglave i odbijaju da nestanu, baš kao što i grad pod Trebjesom odbija tezu da kultura nije važna“, kazala je Nina Marković, voditeljka programa na otvaranju drugog Jesenjeg sajma knjiga „Anderva book“ u Nikšiću.

'Allegria quartet' i Marković
"Allegria quartet" i Markovićfoto: Svetlana Mandić

Ovogodišnji Sajam knjiga, koji će trajati do 27. septembra u foajeu Nikšićkog pozorišta, održava se pod sloganom „Lego ego sum“ (Čitam, dakle jesam).

"Nećete mi zamjeriti na slobodi da ocijenim da nam kulturno i saznajno uzdizanje sadržano u kritičkom mišljenju koje se razvija čitanjem, nikada nije bilo potrebnije. Potaknuti baš tim razlogom, program smo koncipirali tako da akcentujemo temu međukulturalne saradnje“, kazala je Bojana Obradović, direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“, organizatora Sajma.

Obradović
Obradovićfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, prvo izdanje Sajma je pokazalo da je riječ o manifestaciji koja neće biti kratkog daha, dok drugo, imajući u vidu izdavače koji izlažu, kao i učesnike programa, tu tezu potvrđuje.

"Na štandu naše Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" sam se malo duže zadržao, jer jednostavno dođete do izvora čitave naše duhovnosti i tradicije. Mogu zaista da kažem kada taj štand pogledate i vidite, da mi nismo "tikva bez korijena" i da smo se davno upisali u vječnost koju toliko spominjemo“, kazao je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Ovogodišnji Sajam knjiga organizuje se uz podršku Opštine Nikšić, Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Francuske u Crnoj Gori.

"Ovo je jedan vrlo važan trenutak u kom smo svi zajedno. Moram da kažem da je za mene sajam knjiga nešto kao sloboda, jednakost i bratstvo. Sloboda, to je ono što nam pruža svaka knjiga, jednakost - zato što smo svi jednaki pred mišlju i pred znanjem, a bratstvo je ono što nas povezuje, ta ljubav prema knjigama“, kazao je ambasador Francuske, Kristijan Timonije.

Timonije
Timonijefoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je na prvom sastanku sa predsjednikom Opštine obećao da će Francuska biti prisutnija u Nikšiću i sada to obećanje ispunjavaju. To prisustvo će, pored Filološkog fakulteta, biti vidljivo i na Sajmu knjiga – kako putem video konferencije, tako i prisustvom prevoditeljke Marian Milon.

"Crnogorska književnost zaslužuje da bude bolje predstavljena u Francuskoj pa je iz tog razloga učešće naše prevoditeljke na ovom sajmu taj prvi kamen u izgradnji tog mosta. Nikšić je grad kulture, književnosti i stoga mi moramo biti ovdje prisutni. Želim da ovo bude jedan uspješan događaj, da se knjige čitaju i da se ljudi sve više upoznaju sa knjigama“, poručio je Timonije.

Na otvaranju Sajma govorio je i portugalski pisac Alfonso Kruz koji je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je gost jesenjeg nikšićkog druženja sa knjigom, piscima, izdavačima.

"Svi znamo da knjige povezuju ljude. Takođe su svojevrstan vremeplov, možemo da čujemo ljude kakvi su Homer, Platon, Aristotel, koji su živjeli hiljadama godina ranije. Kroz fikciju možemo da upoznamo i vidimo različita društva, neka mračnija koja ne priželjkujemo, ali i neka svijetlija i bliža nama kojima treba da težimo. Knjige su takođe i čuvari sjećanja“, rekao je Kruz.

Kruz
Kruzfoto: Svetlana Mandić

Nakon zvaničnog otvaranja Sajma, koji se organizuje u okviru Septembarskih dana, nastupio je "Allegria quartet".

Allegria quartet
Allegria quartetfoto: Svetlana Mandić

U pratećem dijelu Sajma "Anderva book" gosti će biti Marian Milon, prof. dr Zoran Paunović, Afonso Kruz, prof. dr Tomislav Brlek, Nedžad Ibrahimović, Srđan Tešina, Nađa Durković, Zoran Živković, Feđa Štukan, Dragana Kršenković – Brković, Ilija Đurović, prof. dr Mihajlo Pantić, Ruždija Sejdović mladi reporteri UNICEF-a, organizacija „IMI BOKE“ i studenti Filološkog fakulteta u Nikšiću.

sajam knjiga Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Narednih dana, kako to reče voditeljka programa Nina Marković, Nikšić će biti jedinstveni kulturni centar koji će na jednom mjestu okupiti najistaknutije autore i književnike, značajne izdavače i institucije.

Bonus video: