Laureatima simbolični „Brskovski groš”

"Svake godine prikazujemo pet reprezentativnih ostvarenja, koji su zvučni i koji će privući publiku. Tradicija od 47 godina nas obavezuje na to da festival svake godine unapređujemo, pa smo s tim ciljem ove godine unijeli niz bitnih izmjena". kazala je direktorica Centra za kulturu Mojkovac

2899 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Jedna od najstarijih manifestacija u oblasti filma u Crnoj Gori, ali i regionu, festival Mojkovačka filmska jesen (MFJ) biće 47. put održana od 1. do 5. oktobra.

Festival ove godine donosi niz noviteta, među kojima i simboličnu nagradu “Brskovski groš” namijenjenu laureatima, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije, a obuhvata šest filmova koji će biti prikazani u takmičarskom programu, kao i na bogatim pratećim.

Direktorica Centra za kulturu Mojkovac i festivala Mojkovačka filmska jesen Zorica Manojlović podsjetila je da je festival u Mojkovcu jedan od starijih u regionu i da je odmah iza Pulskog festivala i 47 godina se tradicionalno održava u posljednjoj sedmici septembra ili prvoj oktobra.

”Festival i mojkovačka publika imali su priliku da ugoste najveće legende jugoslovenskog glumišta... Svake godine prikazujemo pet reprezentativnih ostvarenja, koji su zvučni i koji će privući publiku. Tradicija od 47 godina nas obavezuje na to da festival svake godine unapređujemo, pa smo s tim ciljem ove godine unijeli niz bitnih izmjena, od redizajna festivala, nagrade koju će glumci dobijati pored novčanog dijela, a radi se o tome da će laureati prvi put biti u prilici da dobiju “Brskovski groš”. To je pečat našeg grada koji nosi naziv baš po tom grošu koji se kovao u Mojkovcu u 13. vijeku. Htjeli smo da se kroz festival dodatno ispromoviše i naš grad i njegova istorija”, istakla je Manojlović na jučerašnjoj konferenciji za medije u Podgorici.

Ona je rekla i da je promijenjen i ovogodišnji Savjet festivala, a da prvi put MFJ ima umjetničkog direktora, reditelja Aleksandra Vujovića, kao i predsjednika Savjeta, glumca Moamera Kasumovića što je posebno važno, istakla je Manojlovićeva, jer je Mojkovačka filmska jesen festival glumca istog govornog područja.

Predsjednik Savjeta Kasumović kazao je da je ponosan na posao koji su realizovali.

”Ja sam lokalpatriota i kada je direktorica Zorica prišla sa idejom da se manifestaciji vrati onaj sjaj koji je imala prije tih 40, skoro 50 godina, kada su u Mojkovac dolazile najveće filmske zvijezde bivše Jugoslavije. Meni je to dalo elana i volje da radimo. Iako smo počeli prije oko mjesec uradili smo veliki dio posla, između ostalog i uspostavili saradnju sa Filmskim centrom Crne Gore, festivalima iz države i regiona i drugim subjektima. Svjedoci smo da se veći dio kulturnih dešavanja i manifestacija organizuje na jugu države, a mi smo ti koji želimo da te stvari vratimo malo i na sjever. Tako je nama cilj da na sjeveru Crne Gore imamo jedan reprezentativan festival koji će da vrati i publiku u bioskope i ljude na sjever Crne Gore”, rekao je Kasumović.

Kada je u pitanju nagrada, on je istakao da je ideja za nju zajednička i da se nada da će zaživjeti ono što su planirali.

”Ono što smo uspostavili od ove godine jeste i dodjela nagrade Brskovki groš koji je, možda na neki način (bio) zapostavljen, ali je reprezent nečega po čemu je Mojkovac poznat. Groš će biti prečnika osam centimetara, izrezbaren, spakovan u prelijepoj kutiji, a naši laureati će imati to kao jednu uspomenu na Mojkovac”, dodao je Kasumović.

Umjetnički direktor 47. MFJ Aleksandar Vujović na konferenciji za medije je naglasio da je urađen kompletan ribrending festivala, od vizuelnog identiteta, kadrovskih promjena, programskih ciljeva.

”Ove godine ćemo imati šest filmova u zvaničnoj takmičarskoj selekciji. Festival će otvoriti domaći film ‘Poslije zime’ Ivana Bakrača, a tu su i filmovi: ‘Vučije bobice’, ‘Nije loše biti čovek’, ‘Leto kad sam naučila da letim’, ‘Nekada su bili ljudi’, ‘Deset u pola’... Festival će ugostiti jednog ili više predstavnika svakog od navedenih ostvarenja. Svakog dana u podne ćemo, nakon odgledanog filma, imati konferenciju za javnost, odnosno razgovor sa nekim od članova ekipe filma”, najavio je Vujović.

On je dodao i da program obuhvata i dvije značajne panel diskusije.

”Jedan će biti posvećen glumcu na temu ‘Glumac, autor ili izvođač?’, što djeluje kao jedna nepresušna debata u kojoj će učestvovati gosti festivala i dati svoj osvrt na tu problematiku. Taj panel vodiće gost festivala, umjetnički direktor Martovskog festivala u Beogradu i selektor Filmskih susreta u Nišu Dejan Dabić. Drugi panel je posvećen distribuciji i nosi naziv ‘Film se vraća na sjever - mogućnosti za distribuciju u okviru centara za kulturu’, sa fokusom na sjeverne krajeve Crne Gore. Potreba je otvoriti pitanje o mogućnostima i mehanizmima distribucije filmova konkretno na sjeveru države, a dodatno s obzirom na digitalizaciju bioskopskih sala i sala centara za kulturu. Kada se sale završe, treba emitovati repertoar, tj. obezbijediti filmove. Pitanje je šta emitovati, kako vratiti publiku i kako djecu pozvati u bioskope...”, objašnjava Vujović i ističe da je jedan od ciljeva festivala i decentralizacija kulture.

Da bi se crnogorsko društvo razvijalo, kaže Vujović, kultura mora biti decentralizovana, a sjever je u tom kontekstu zapostavljen.

Kasumović je dodao da pored glavnog programa imaju i bogat prateći: izložbe fotografija, prikazivanje kratkometražnih studentskih filmova, predstavljanje djela studenata crnogorskih akademija, promocije knjiga, panel diskusije, predavanje, ali i predstava za djecu i poseban, porodični dan.

”Cilj festivala nije samo prikazivački već i edukativni, pa smo zbog toga uspostavili i porodični dan. Svi smo primijetili da se djeca danas ne znaju ponašati u bioskopu i pozorištu, odnosno da ne znaju kako se gleda predstava, kako se gleda film i zato smo organizovali porodični dan koji će istovremeno biti i dan bez telefona, a uključivaće i djecu i roditelje. Imaćemo glumce animatore koji će držati jedno malo predavanje djeci i roditeljima o bontonu”, najavio je Kasumović i dodao da je porodični dan u nedjelju.

On je otkrio i da ekipa organizatora ima mnoštvo planova za naredna izdanja, a Vujović je naznačio i da se već razmišlja o jubilarnom, 50. izdanju.

”U budućnosti planiramo da Mojkovačka filmska jesen dobije i još jednu sekciju, to je takmičarski program studentskog filma kako bismo promovisali mlade talente. Pored toga, planiramo još mnogo stvari, između ostalog voljeli bismo da od iduće godine imamo i ‘rising star’ u okviru čega bismo promovisali mlade glumačke zvijezde Crne Gore, ali i regiona, s obzirom na to da smo svi sa istog govornog područja i treba potencirati međusobnu saradnju, koprodukcije i promociju”, zaključio je Kasumović.

On je pozvao sve zainteresovane da posjete Mojkovac i uživaju u Mojkovačkoj filmskoj jeseni.

Bonus video: