Vlaović: Film se dostojno nosi sa izazovima epohe

Ministarka kulture i medija kazala je da se “važnost kinematografije danas ogleda naročito u njenim sinkretičkim mogućnostima”

3896 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sever Zolak
Foto: Sever Zolak

Projekcijom filma “Poslije zime” Ivana Bakrača započela je sinoć 47. Mojkovačka filmska jesen (MFJ). Festival će trajati do 5. oktobra, a na repertoaru jedne od najstarijih kinematografskih manifestacija u region su još i filmovi: “Vučije bobice” Sretena Jovanovića, “Nije loše biti čovek”, Dušana Kovačevića, “Leto kad sam naučila da letim”, koji je režirao Radivoje Andrić, “Nekada su bili ljudi” Gorana Vojnovića i “Deset u pola” Danisa Tanovića.

Festival je otvorila ministarka kulture i medija Maša Vlaović, koja je kazala da se “važnost kinematografije danas ogleda naročito u njenim sinkretičkim mogućnostima”.

“Ta saradnja različitih umjetničkih izraza, jeste svojevrsni umjetnički odraz dinamike i kompleksnosti vremena u kojem živimo. Film se dostojno nosi sa svim izazovima epohe, koja u svojoj tehnološkoj ubrzanosti umnogome redukovala značaj umjetnosti i kulture savremenog društva. Zbog toga iskazujem posebno zadovoljstvo što danas prrisutvujemo otvaranju 47. MFJ, koja je, u svom skoro petodecenijskom trajanju, pratila kretanja u jugoslovenskoj i postjugoslovenskoj filmskoj umjetnosti. MFJ jedan je od najstrijih regionalnih filmskih festivala, posvećenih glumačkom esnafu i najstarija manifestacija kulture u Mojkovcu. Programski koncept MFJ osmišljen je kao svojevrsni sažetak godišnje filmske produkcije u domaćoj i regionalnoj kinematografijiji”, kazala je ministarka.

MFJ
foto: Sever Zolak

Vlaović je podsjetila da je ta manifestacija uspjela da opstane u teškim vremenima, kada, kako je rekla, “posebno, u manjim sredinama, kultura obično biva gurnuta na margine”. Teški periodi, prema njenim riječima, “prevladavani su zahvaljujući posvećenosti i odlučnosti grada i zajednice da se okupe oko Festivala, očuvaju ga i obezbijede mu kontinuitet. Ministarka je rekla da raduje činjenica da je “Festival proširio svoje aktivnosti i van trajanja same manifestacije, za šta je primjer saradnja sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja”.

Impresivna tradicija koja MFJ izdava u odnosu na druge slične smotre, prema riječima predsjednika Opštine Veska Delića, služi na ponos Mojkovčanima.

“MFJ 47 godina njeguje i slavi sedmu umjetnost, a Opština prepoznaje kinematografiju kao djelatnost od javnog interesa, ali i snažan faktor afirmacije naše kulture. Tokom svih tih godina , uprkos okolnostima, koje su ga često sputavale, jedan od nejznačajnijih kulturnih događaja naše opštine opstao je, prije svega, nesebičnim zaslugama njegovih poštovalaca, koji su znali da cijene vrijednost i značaj Festivala. Za višedecenijsko opstajanje zaslužan je i kvalitet filmova, sadržajnosti programa, prisustvu istaknutih glumačkih ideja, ali i publika, koja je punila sale”, kazao je predsjednik Opštine.

MFJ
foto: Sever Zolak

Kako su najavili organizatori, Festival ove godine donosi niz noviteta, među kojima i simboličnu nagradu “Brskovski groš” namijenjenu laureatima. Tradicionalno, na MFJ dodjeljuju se nagrade za najbolju žensku i mušku glavnu i epizodnu ulogu. Pored šest filmova koji se biti prikazani u takmičarskom programu, manifestacija obiluje i pratećim programima.

MFJ ove godine, prvi put, ima umjetničkog direktora, reditelja Aleksandra Vujovića, kao i predsjednika Savjeta, glumca Moamera Kasumovića.

Organizator festivala je JU Centar za kulturu „Nenad Rakočević“ Mojkovac. Ovogodišnje festivalsko izdanje realizuje se uz podršku Opštine Mojkovac, Ministarstva kulture i medija i Filmskog centra. Medijski sponzor je RTCG.

Bonus video: