Samostalna izložba Slavenka Rakočevića - Rakoča otvorena u galeriji kolašinskog Zavičajnog muzeja

I pored svih modernih savremenih likovnih kretanja Slavenko Rakočević Rakoč ostao je svoj na svome", kazala je istoričarka umjetnosti Draginja Kujović

3243 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Dragana Šćepanović
Sa otvaranja izložbe, Foto: Dragana Šćepanović

Samostalna izložba Slavenka Rakočevića - Rakoča otvorena je sinoć u galeriji Zavičaj nog muzeja u Kolašinu. Riječ je o slikaru, koji se, kako je kazala istoričarka umjetnosti Draginja Kujović, nije prepustio ukusu likove publike, a čije se djelo “može svrstati u najspontanija i najznačajnija ostvarenja nadarenosti u crnogorskom savremenom slikarstvu”.

“Rakočević više od tri decenije svojom pojavom, na polju likovne umjetnost, zaokuplja slikarsku javnost Crne Gore. Likovni kritičari kažu da 'slika za svoju dušu' i da 'voli da izlaže svoje slike kao specifičan način komunikacije sa okolinom'. Po prirodi nenametljiv. Usaglašene životne i umjetničke biografije. Ušao je u najznačajnije krugove likovnih dešavanja kod nas. Pažljivo iznosi svoja zapažanja posmatrajući izložbe poznatih crnogorskih slikara. I pored svih tih modernih savremenih likovnih kretanja Slavenko Rakočević Rakoč ostao je svoj na svome”, rekla je Kujović.

izložba KL
foto: Dragana Šćepanović

Rakočević, podsjetila je ona, periodično izlaže svoje radove,a “njegovo stvaralaštvo se ne dijeli na teme i cikluse”. On slika, prema riječima Kujović, usaglašeno motivski po periodima “sa varijacijama nadrealnog i realnog- figuralna kompozicija u predjelu, portret u ambijentu, pejzaž i klasična forma portret”. Majstor je mekih bojenih površina kad slika predjele, ocijenila je istoričarka umjetnosti.

“Boja je glavni element njegovog likovnog izraza, ona dominira kompozicijom.Kad se posmatra njegovo stvaralaštvo po periodima teško je naći neka bitna odstupanja od njegovog ustaljenog slikarskog jezika, poletnog, vedrog, punog ideja u boji lirski senzibilnog. Najzrelija oblast njegovog stvaralaštva je portret u kojoj je Rakoč slikar uspio da se potvrdi. Prve slike koje je radio bili su portreti Portret djevojke, Portret slikareve tetke. Portretni žanr je potvrda njegovog slikarskog dara. Portretna forma je jasna čvrsto modelovana pastoznom bojom koja dominira crtežom”, kazala je Kujović.

izložba KL
foto: Dragana Šćepanović

Rakočević, kako je objasnila, portretnu razuđenost donosi različitim likovnim tehnikama- uljem na platnu, akrilikom, tušem…Svi njegovi portreti, rekla je Kujović, koloristički i izrazom lica posjeduju psihološku crtu lika kojeg slika.

Izložbu je otvorila predsjednica Opštine Marta Šćepanović, prema čijem mišljenju, Rakočević je “najveći slikara među košarkašima i najveći košarkaš među slikarima”.

izložba KL
foto: Dragana Šćepanović

“Starije generacije pamte Slavenka Rakočevića Rakoča kao jednog od najvećih iz plejade najslavnijih generacija crnogorske košarke. Mislim da ne bismo pogriješili ukoliko bismo ga današnjim mladim generacijama predstavili kao najvećeg slikara medju košarkašima i najvećeg košarkaša medju slikarima. Ali sasvim sigurno i iznad svega kao velikog umjetnika. Umjetnika, koji je u svakom pokretu rukom rađao i rađa umjetnost, bilo da je sa loptom ili sa kičicom. Ljepoti njegovih pokreta, svjedočimo i večeras. Pred nama su platna koja inspirišu, savršeno se uklapajući u mozaik živopisne kolašinske jeseni, obogaćujući kulturno-umjetničku ali i turističku ponudu našeg grada”, kazala je ona.

Šćepanović je ocijenila da Rakočević minulih decenija “na najbolji mogući način afirmiše svoj zavičaj i iznova mu se vraća”.

Bonus video: