Nova energetska pojava u sferi umjetnosti

Postavka je otvorena u Nikšićkom pozorištu do 10. oktobra, a 15. gostuje u Mostaru

1401 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Maša Drašković
Sa otvaranja izložbe, Foto: Maša Drašković

U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena je izložba “No/Concept” na kojoj je radove predstavilo 18 mladih umjetnika. Izložba, koju je organizovao Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, biće otvorena do 10 oktobra.

”Ova izložba je novi trijumf izvrsnosti nad prosječnim. Predstavlja mi privilegiju da ovu izložbu otvorim jer je na njoj radove predstavilo 18 mladih akademskih umjetnika iz Nikšića, a naročito mi zadovoljstvo predstavlja to što će nakon desetodnevnog trajanja u našem gradu izložba posjetiti i region”, kazao je, otvarajući izložbu, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

Autor teksta za katalog koji prati izložbe Miomir Mišo Vemić, zapisao je da njen cilj nije da se sagleda umjetnički opus učesnika ponaosob, jer to tek predstoji, nego da se procijeni i ocijeni aktuelni umjetnički trend koji iniciraju mladi stvaraoci, kao i da se kroz njihovu prizmu sagleda aktuelni društveni trenutak i njegove mane u istorijskom kontekstu.

Autori
Autorifoto: Maša Drašković

”Situacija za umjetničko stvaralaštvo nije nimalo laka, ali je inspirativna. Izražavajući stav o globalnom poretku, koji je haotičan i unosi strah i neizvjesnost u sve aspekte egzistencije, oni svojim sopstvom osvjedočuju svoje postojanje i borbu za duhovnost. Ova prva izložba autentičnog karaktera ima za cilj, između ostalog, da ojača posmatrače u novom načinu razmišljanja i mišljenja o novim pojavama u umjetničkom djelovanju mladih stvaralaca, i da, na duže posmatranje, uvide vidljivo prožimanje nečeg zajedničkog u svim izloženim djelima, gradeći novu energetsku pojavu u sferi umjetnosti. Ovako koncipirana izložba, rekao bih, jeste ‘bačena rukavica’ u lice svima onima koji bi da onečovječe čovjeka, da ga inficiraju ‘pinkovizijom’, destrukcijom i nazadnim principima”, poručio je Vemić i istakao da izložbu izuzetnom čine različite poetike autora.

”U vremenu kada ‘sunce kulture zalazi’, kada i duhovni patuljci ‘bacaju dugačku sjenku’ na naše živote, ova umjetnička ekipa će biti novi temelj podignut na zgarištima naših iluzija i snova”, dodao je on.

Na izložbi su se predstavili mladi akademski umjetnici: Maja Marinović, Jovana Janičić, Igor Huszag, Maša Drašković, Jelica Joksović, Kristina Filipović, Aleksandra Božović, Ivana Vidić, Jasmina Lučević, Jelena Vekić, Marija Abramović, Milena Krivokapić, Stefan Delić, Vladana Mirković, Janko Baletić, Angela Đuretić, Isidora Sarić i Lazar Brajović. Autori postavke su Kristina Radović, Miloš Nenezić i Stevan Kilibarda. Za fotografije i grafički dizajn se pobrinuo Nikola Kadović, a program je vodila Kristina Vasiljević.

Bonus video: