Urbana separacija u savremenom urbanizmu - primjer Kejptauna

Promocija će biti održana danas u Podgorici, u NB “Radosav Ljumović”

1696 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija knjige “Urbana separacija u savremenom urbanizmu - primjer Kejptauna”, autorke mr Dijane Radević (1986-2020) biće održana danas u Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, u sali Marko Miljanov, u 17 časova.

”Knjiga predstavlja rezultat autorkinog višegodišnjeg istraživačkog rada na magistarskoj tezi, koju je odbranila 2019. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i objavljena je posthumno, 2022. godine, kao dvojezično izdanje na crnogorskom i engleskom jeziku, izdavača Zadužbine Andrejević iz Beograda, uz podršku Glavnog grada Podgorica, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Inženjerske akademije Crne Gore i Inženjerske komore Crne Gore”, navodi se u najavi događaja.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta u Podgorici prof. dr Svetlana K. Perović istakla je u predgovoru, između ostalog, da je cilj istovremeno približiti ovo istraživanje široj zainteresovanoj javnosti ali i podsjetiti na ranu smrt Radević.

”Težnja je da publikovanjem ove knjige vrijedno istraživanje približimo široj stručnoj i kulturnoj javnosti, ali i da osvježimo sjećanje na prerani odlazak naše koleginice, nepunu godinu dana nakon verifikacije svog višegodišnjeg istraživanja na predmetnu temu i stečenog zvanja magistra nauka iz oblasti arhitekture”, zapisala je ona i dodala:

”Značaj publikovanja ovog djela od naročite je važnosti za naše okolnosti, iz razloga što su veoma oskudna istraživanja u oblasti urbanizma i arhitekture objavljena na našem jeziku”, piše, pored ostalog, u predgovoru.

Na promociji će govoriti predstavnici Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, dekanka prof. dr Perović i redovni profesor prof. dr Svetislav G. Popović, kao i predstavnici Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada, sekretar Miljan Barović i pomoćnica sekretara Branka Knežević.

Bonus video: