Evropska kinematografija i javno finansiranje u fokusu

U Budvi je održana dvodnevna serija diskusija i radionica predviđenih za visoko pozicionirane javne finansijere iz svijeta filma i audio-vizuelnih umjetnosti

1037 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici ovogodišnjeg izdanja “MEDICI – The Film Funding Journey”, Foto: FCCG
Učesnici ovogodišnjeg izdanja “MEDICI – The Film Funding Journey”, Foto: FCCG

Crna Gora bila je domaćin ovogodišnjeg izdanja “MEDICI – The Film Funding Journey”, događaja koji u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore organizuje fondacija za stručno usavršavanje u oblasti filma FOCAL, a koji je održan od 28. do 30. septembra u Budvi, kao serije diskusija i radionica predviđenih za visoko pozicionirane javne finansijere iz svijeta filma i audio-vizuelnih umjetnosti.

Direktorica FCCG Aleksandra Božović i predsjednik Savjeta Edin Jašarović bili su učesnici kompletnog događaja, unapređujući kapacitete i konekcije koje će doprinijeti daljem razvoju filmske industrije u našoj zemlji.

Glavni dio programa obuhvatao je dva dana intezivnog programa koji se sastojao iz nekoliko segmenata: prezentacija, studija slučaja, grupnih diskusija ali i razgovora sa ekspertima i donosiocima odluka na evropskom nivou koji su iznosili kako lične tako i mišljenja organizacija koje predstavljaju, a koje se tiču javnog finansiranja filma, i audio-vizuelnog sektora uopšte.

MEDICI
foto: FCCG

Jedna od glavnih tema prvog dana ticala se i oblikovanja agende javnih filmskih fondova, tokom koje je Johanne Koljonen, analitičarka medijske industrije, govorila o globalnim streamerima kao što su Amazon i Netflix koji ulažu velike sume u Evropi putem akvizicije i proizvodnje, ali osim novih mogućnosti koje nude filmskim stvaraocima nude nove mogućnosti, značajno dugoročno utiču na cijeli produkcioni ekosistem. Platforme za online prikazivanje sadržaja, odnosno streameri, bili su glavna tema i tokom prezentacije Katrine Schlüter Schierbeck, advokatice za intelektualnu svojinu. U ovom modulu, Katrine Schlüter je predstavila pravnu perspektivu rada sa streamerima. Govorila je o tome da je sve veći broj evropskih zemalja koje zahtijevaju od streamera da dio svog prihoda ulažu u nacionalnu filmsku i televizijsku produkciju, ali i da ovakva saradnja podliježe različitim zakonskim propisima i ima različite ciljeve u zavisnosti od zemalja koje su uključene u proces.

Dan je završen razgovorom između Susan Newman Baudais iz Eurimagesa i Tamare Tatishvili o početku nove ere u Eurimagesu. Prvi put od osnivanja 1988. godine, fond je počeo da koristi stručnjake iz industrije za odabir ko-produkcionih projekata koji će biti finansirani. Susan Newman Baudais je govorila o tome šta je dovelo do ove promjene i predstavila implikacije koje to nosi za fond i njegovu administraciju. Ona je ponudila prvi pogled na uticaj novog sistema i na potencijalne dalje inovacije.

Aleksandra Božović, koja je ove godine prvi put u ulozi direktorice FCCG prisustvovala MEDICI-ju, kazala je da smatra velikim uspjehom to što smo uspjeli da u petoj godini postojanja Centra dobijemo priliku da budemo domaćini jedanaeste MEDICI radionice koja je u Budvi okupila direktore filmskih fondova iz cijele Evrope, Kanade, Izraela i Azerbejdžana.

„Kao direktorici jednog od najmlađih filmskih fondova u Evropi učestvovanje na ovakvoj radionici donijelo je saznanje da se svi suočavamo sa sličnim izazovima bez obzira na budžete sa kojima raspolazemo i da je jedna od glavnih preporuka da najviše snage u budućnosti treba usmjeriti na razvijanje talenata i osnaživanje producenata. Uspješnom realizacijom ove konferencije i sjajnom energijom koju su svi ponijeli sa ovog druženja, verujem da smo samo još jače utrli put razvoja crnogorske kinematografije", kazala je Božović.

Drugi dan obuhvatio je prezentaciju Mije Bejs, direktorice BFI Film Funda koja je govorila o procesu oporavka javnog filmskog fonda – putevima saradnje, uspostavljanju novih konekcija, i unaprijeđenim zagovaračkim procesima. U nastavku su prisutni imali priliku da čuju razgovor sa Orwom Nyrabiom, umjetničkim direktorom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu koji se fokusirao na redefinisane odgovornosti, odnosno na to da li je današnjica više fokusirana na finansiranje talenata ili na finansiranje inovacija.

MEDICI
foto: FCCG

Jedna od krucijalnih tema bila je i otkrivanje i njegovanje talenata, odnosno koji je budući osnovni zadatak javnih filmskih fondova, a o tome su govorili Claus Ladegaard, izvršni direktor Danskog filmskog instituta i Mette Damgaard-Sørensen, direktorica New Danish Screen. Fokus je bio na značaju konstantnog preispitivanja ključnih uloga javnih finansijera u filmu. Govornici su takođe dali uvid u to na koji način učesnici MEDICI događaja mogu pomoći u otkrivanju i podršci mladih talenata, ko i na koji način podržava talente u novom ekosistemu finansiranja i kako se to efikasno radi.

MEDICI okuplja visokopozicionirane javne finansijere, ali njegov primarni cilj jeste da okupi visoko kvalifikovane stručnjake, i obezbijedi okruženje za razmjenu znanja.

Bonus video: