Mojkovačka filmska jesen: Hrvanović i Otašević najbolji glumci

Kerim Čutina, je, prema mišljenju žirija, odigrao najbolju mušku epizodnu ulogu, a za njbolju žensku epizodnu ulogu nagrađene su eks ekvo Ana Vučković i Maja Šuša

4408 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Dragana Šćepanović
Sa dodjele nagrada, Foto: Dragana Šćepanović

Nagrade za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu na ovogodišnjem festivalu Mojkovačka filmska jesen (MFJ) (Festival glumca istog govornog područja) pripale su Klari Hrvanović i Momčilu Otaševiću.

Kerim Čutina, je, prema mišljenju žirija, odigrao najbolju mušku epizodnu ulogu, a za njbolju žensku epizodnu ulogu nagrađene su eks ekvo Ana Vučković i Maja Šuša.

Hrvanović je nagrađena za ulogu Sofije u filmu "Leto kada sam naučila da letim", reditelja Radivoja Andrića.

"Harizmom i lakoćom, kojima je izvedena glavna uloga jedna je od glavnih okosnica bogastva filmskog izraza, koje krase ovaj film. Sofija je tinejdžerka iz našeg svakodnevnog okruženja sa sa svim slatkim i gorkim propitivanjima, koje nosi sukobljavanje prošlosti i savremenosti", obrazložio je žiri svoju odluku.

Otašević je uspio, kroz ulogu Mladena u filmu "Poslije zime" Ivana Bakrača, kako je ocijenio žiri, da dočara „duh generacije, koja nasljeđuje nedorečenosti i dileme svojih roditelja i koju karakterišu sosptvene nesigurnosti u odluke koje se nekad čine od životne važnosti“.

"Neposrednošću, prirodnošću i postojanošću uloge, Otašević demonstrira snažne emocije, ne samo lika kojeg igra, već i cijelih generacija, koje čekaju da otkriju šta je u njihovim naslijeđenim kutijama", ocijenio je žiri MFJ.

Kroz lik Orhana u filmu "Deset upola" Danisa Tanovića, Čutina, kako je obrazloženo, "ukazuje na to kako se ponekad teško oduprijeti zoni komfora, a posebno u vremenu opšte neizvjesnosti".

Vaganje između udobnosti i izazova, glumac je, tvrdi žiri, lakoćom utkao u duhovitost, neposrednost i toplinu te filmske priče.

"Idelizam, ponekad i eskapizam, romantičarsko lutanje, anksioznost i konstantne nedoumice na životnim raskršćima, osobine su protagonistkinja, oslikanih snažnom glumom". Tako je žiri MFJ ocijenio glumu Vučković i Šuše, koje su igrale Mariju i Bubi u filmu "Poslije zime", Ivana Bakrača

Žiri MFJ dodijelio je i dva posebna priznanje i to glumcu Franćesku Borkiju za ulogu Lea u filmu "Nekad su bili ljudi" Goran Vojnović i najmlađem dijelu glumačke podjele fima "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića.

MFJ, koja je počela 1. oktobra, bila je 47 po redu.

Festival ove godine donio je niz noviteta, među kojima i simboličnu nagradu "Brskovski groš" namijenjenu laureatima.

U takmičarskom dijelu prikazano je šest filmova, a održani su i brojni prateći programi.

MFJ ove godine, prvi put, imao umjetničkog direktora, reditelja Aleksandra Vujovića, kao i predsjednika Savjeta, glumca Moamera Kasumovića.

Organizator festivala je JU Centar za kulturu "Nenad Rakočević" Mojkovac. Ovogodišnje festivalsko izdanje realizovano je uz podršku Opštine Mojkovac, Ministarstva kulture i medija i Filmskog centra. Medijski sponzor je RTCG.

Bonus video: