Veče Jovanke Vukanović u Nikšiću

Istaknuta pjesnikinja i književna kritičarka predstaviće knjigu kritika "Od riječi do knjige"

1275 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Autorsko veče istaknute pjesnikinje i književne kritičarke Jovanke Vukanović biće održano večeras u Nikšiću, u 19 časova, u sali “Zahumlja”, a povod je njena upravo objavljena knjiga kritika “Od riječi do knjige”.

Pored autorke, na promociji će govoriti prof. dr Dragan Koprivica i književnik Slađan Gorčin Blagojević.

”U novoj knjizi je više od 50 kritika koje je Vukanović napisala o djelima književnika iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prethodno, njene kritike i eseji, objavljeni u relevantnim časopisima i novinama na prostoru bivše Jugoslavije, sabrani su u knjigama ‘Vrijeme stiha’ i ‘Naslovi’. Vukanović će se nikšićkoj publici predstaviti i sa više nego bogatim poetskim repertoarom koji je do sada uokviren u zbirkama pjesama ‘Prostorne vertikale’, ‘Ko te za kuću pita’, ‘Pogrešno tretirani slučajevi’, ‘Otići’ i ‘Prolaznici’”, stoji u najavi.

foto: Privatna arhiva

Jovanke Vukanović je priredila i antologiju “Pjesnikinje Crne Gore 1970 - 2015”, kao i knjige eseja i prikaza, “Vrijeme tiha” i “Naslovi”.

Vukanović je rođena 1948. godine u Plavnu, kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru, na Odsjeku za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Živi u Podgorici.

Veče organizuje Crnogorsko književno društvo u saradnji sa JU “Zahumlje”.

Bonus video: