”Oblikovanje misli” Ine Martinović

Izložba će biti otvorena danas u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu

2235 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba skulptura “Oblikovanje misli”, akademske vajarke Ine Martinović, biće otvorena danas u u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu, u 19 časova.

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve kustoskinja je mr Milijana Istijanović, a izložbu će zvanično otvoriti magistar filmske i televizijske režije, aktuelni direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović.

Ina Martinović
foto: Privatna arhiva

Istoričar umjetnosti, prof. dr Aleksandar Čilikov istakao je, u tekstu koji je u katalogu postavke, da Martinović pripada izuzetno talentovanoj, mladoj skulptorskoj grupi umjetnika koje je iznjedrio Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja.

”Doista impresionira promišljen koncept Ine Martinović posvećen jednoj univerzalnoj temi u čijem fokusu stoji najvažnija tekovina bilo kog civilizovanog društva - pisana riječ. Još od vremena civilizacija poput mesopotamskih i egipatske, tokom prohujalih milenijuma, slovni tekstualni iskazi su se stvarali na raznim podlogama (glina, kamen, metal, papirus, papir...) pomoću raznih vrsta pisaljki (šilo, dlijeto, kist, grafit...) među kojima, sve do savremenog doba, ključni asocijativni element čini zaoštreno ptičije pero. Ono je i osnovni tematski prosede Martinovićkine izložbe u kome se ogleda dualitet intimnog i univerzalnog”, zabilježio je Čilikov.

Ina Martinović
foto: Privatna arhiva

On je primijetio i da izložba i djela Ine Martinović predstavljaju svojevrsnu odu pisanoj riječi.

”Skulptorski tretman podloge za pisanje i pisaljke u vidu ptičijeg pera ovim upotrebnim predmetima, u Ininoj interpretaciji, obezbjeđuje utisak statusa nalik na drevne idole dok se preko suptilno oblikovanih formi podloga i rafinirane ‘razbarušenosti’ pera formira vizuelno stanje neke magične svečane atmosfere. Izložba Ine Martinović nalik na neku vizuelnu odu pisanoj riječi, realizovana vještom obradom kamena, metala, drveta i poliestera, svjedoči o likovnom iskazu talentovanog umjetničkog personaliteta od koga crnogorska umjetnička kultura očekuje brojne buduće kvalitetne projekte. U tom pogledu poželimo joj što više, kako sama autorka u jednom eseju navodi, ‘vajanja sopstvenih misli’”, zaključuje Čilikov.

Ina Martinović
foto: Privatna arhiva

Martinović je rođena 1985. u Baru. Diplomirala je vajarstvo na FLU na Cetinju 2019. godine, u klasi profesora Milivoja Babovića, a bavi se i slikarstvom. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.

Bonus video: